trädgård

vi hoppar friskt mellan tankarna.
 
går i trädgårdstankar och funderar på vad som ska odlas. första året då vi ska kunna odla storskaligt och inte en tomatplanta på balkongen.
 
planen är att odla det som är ätbart. rensa ogräs är jag inte intresserad av om det inte ger mig något mer än fina blommor. tomater, gurkor, jordgubbar, örter m.m ska det bli.
 
hittade vinbärsbuskar på rea i slutet av säsongen som vi planterat och hoppas att de överlever vintern. hoppas på både vita och svarta vinbär i framtiden.

väntan

väntar på hantverkare som ska riva tapet i vår hall. ett rum vi väljer att inte göra själva. ett rum eller snarare en passage vi ständigt springer genom för att komma ut och in i andra rum. onödigt att riva loss själva och ständigt städa. städa gör vi mest hela tiden ändå. två river fram och en försöker hinna med att plocka undan igen. väljer att blunda en stund.

27:e

inför det nya året och januari har jag funderat mycket över om jag åter igen skulle införa ett köpstopp. det är en lockande tanke samtidigt som det just nu känns som en svår uppgift.

vi är i det skedet av livet att vi både behöver göra oss av med saker men också införskaffa andra som behövs i ett hus. därav blir det komplicerat att återinföra ett köpstopp som skulle innebära flera undantag. i denna stund är två lampor beställda på väg hem. efter julen när ljusstakarna togs bort blev det mörkt överallt. vi har inte tillräckligt med lampor och det motiveras som något nödvändigt.

får klura lite till på vad ett köpstopp skulle kunna innebära. vad som anses vara en nödvändighet men också på vad ett stopp skulle ge. från förra gången vet jag att tankarna blir mer reflekterande över inköpen och det är nog dit jag strävar för jag önskar gå mot ett mer minimalistiskt håll. att inte äga mer än vad som faktiskt är användbart och till viss del nödvändigt.

jag vill också få syn på den ekonomiska biten för att komma fram till hur mycket tid jag är villig att lägga på arbete och hur mycket tid jag vill äga till min fritid.

detta löses inte över en natt men det är viktigt att ta ett första beslut.

fattigdom övergår i rikedomar

årets fattigaste dag känns nog för många idag som ett minne blott. men jag tänker att det är inte hållbart. varför konsumera idag det vi inte hade råd med igår? att förköpa sig i förväg.

nej det har aldrig varit min grej. i Lyckoslantens tidning var jag alltid Spara. pengar över vilken dag det än varit i månaden. vad jag istället är ute efter är hur mycket behöver jag för att överleva men också ha viss guldkant på livet?

för det är ju så att tid är pengar. och tid har jag inte allt för mycket av. jag saknar tid. tid till det som är viktigt för mig, min guldkant i livet. pengar är inte det som möjliggör guldkanten, det är tiden.

idag är ett ypperligt tillfälle att stanna upp, betala räkningar och reflektera över fortsättningen. inte helt enkelt. vi har flyttat till hus som vi håller på att göra till vårt eget. till skillnad från vår trånga 3:a har vi nu utrymme i 3 våningar att fylla. men det ska vara vettigt. jag vill satsa på en hållbar stil, saker att ha hela livet.

tankarna fortskrider. inspiration fann jag igår på URplay.se Prylar ut, kärlek in. se och begrunda.


tid..

tid är en bristvara eller så är det något jag haft oändligt av det senaste året. det beror lite på hur man ser det..

tidsbristen har legat i att det inte funnits speciellt mycket tid över till saker jag skulle vilja ägna mig åt bara för att vara mig en stund..

tiden har istället gått åt till min bebis som nu längre inte är någon bebis om hon ens varit det? det lilla trollet är glatt och självständigt i så mycket helt olik sin syster som gärna vill ha närhet och därmed trygghet.

att två tjejer, syskon från samma mamma och pappa kan vara så lika men också så olika. den ena vill vara nära och att vi ska ha koll medan den andre sticker iväg på egna upptåg och gör bus så vi måst ha koll. roligast är ändå när de busar tillsammans och skrattar åt saker bara de förstår.

men bebisen blir snart ett år. tänk. och det börjar bli mer tid över på kvällarna när de båda sover (dock verkar det som att liten är svårsövd just ikväll).

ett nytt år är det också vilket passar bra ihop med det nya livet med tid över där studierna är avslutade och nu väntar jobb så fort jag är redo och har andats klart. passade på att läsa in en kurs om lek för att utvidga min examen mot förskolan där jobben finns idag. kämpigt med 100% distans samtidigt som både ett barn och två barn varit hemma men inte omöjligt har det visat sig.

men i det nya året önskar jag mig mera stillhet även om det nog inte ligger i min rastlösa natur att ligga på sofflocket. själv är bäste dräng - vilket nog också gör att jag hugger i gör det jag tänkt och vill också utan att vänta in att andra ska hoppa på tåget.

tåget 2014 vill jag ägna åt en rad saker som legat och grott under en tid, stort kan tyckas men jag ser det som att det ena inte utesluter det andra. jag pratar om det ekologiska, det ekonomiska och det minimalistiska. det handlar om att få ihop bitarna till en fungerande helhet som passar mig. finner mycket inspiration kring dessa teman och funderar mycket kring ämnena.

sakta men säkert byts varor ut mot ekologiska produkter vilket inte alltid rimmar ihop med det ekonomiska men utifrån ett minimalistiskt perspektiv tänker jag ändå att det finns en viss hållbarhet i tanken. bland det första som byttes ut förutom matvaror, som funnits i skåp under flera år nu, var schampo och balsam.

från att inhandla schampo och balsam till extrapriser då det bunkrats till att lägga ut 3-4ggr så mycket pengar men med ett renare innehåll. bieffekten med ett ekologiskt schampo och balsam förutom ett fantastiskt friskt hår (vilken skillnad!) så smyger det minimalistiska in och badrumsskåpet utvärderas. vad behöver jag egentligen? inte så mycket faktiskt.

tänkvärt på årets fattigaste dag..

RSS 2.0