märkliga drömmar

mina drömmar fortsätter. jag drömmer i stort sett varje natt nu. eller jag minns mina drömmar vilket jag inte brukar göra. tror att det har varit så här i ca 7 veckor. sen jag började få ont i ryggen. antagligen kommer jag ihåg dem för att jag vaknar till när jag ska vända mig om eftersom jag tar stöd med händerna och inte bara svänger runt kroppen hur som helst.

härom natten drömde jag om en märklig halvkroppstrumpa som var bra för cyklister. det går inte ens att beskriva hur den såg ut. den kom fram då jag skulle berätta för en vän att jag väntar barn, någon som jag inte pratar med så ofta..men när jag skulle göra det började han visa jeans och så kroppsstrumpan för han jobbade tydligen i affär.

flera gånger har jag drömt om att jag måste berätta just för den här personen men det går aldrig. inatt samma sak.
fattar inte vad poängen är.

sen drömde jag att syrran börjat testa knark av något slag. åh vilket bråk vi hade. för hon är ju lika jäkla envis som jag själv är och vi ska båda gå vår egen väg och vet vad som är bäst. jag var fortfarande uppe i varv och arg när jag vaknade.




summering

jag brukar ha för vana att summera året på ett eller annat ställe. problemet i år tycks vara att jag har lite dåligt minne.

absolut ett resultat av för hög arbetsbelastning för det minns jag från det här året. hua.

efter julledigheterna försvann Jompan. och vi fick en sprallandes glad Malla.

jag fick en inneboende och fick uppleva att bo med någon som är min raka motsatts. men som gubben Pettson säger, då har man något att öva på. och Han lurade jag iväg till Dalarna där han blev kvar i hela långa 8 månader innan Han kom hem igen.

ja just det.

men det var under den tiden jag hann med så mycket projekt. mycket egen tid kräver projekt.

vi var till Cypern och firade en mor som fyllde 50 och en lillasyster som blev 24. Han fick uppleva charter och dessutom med min familj. mycket sol och bad blev det. syster har väl aldrig gått upp så tidigt frivilligt som sista dagen då hon pressade järnet.

god mat åt vi också, frukostbuffé och middagsbuffé med en superb desertbuffé. minnen.

sen blev det midsommar och släkten från Skottland kom på besök. mycket trevligt. planerna på att campa i Leksand blev inställda då det forsade från himlen fram till kl 15. hann plocka mycket blommor dagen innan och band kransar för glatta livet till alla skottar.

sen blev det Peace and Love. underbart väder. stekhet vecka. fick gömma mig bakom Honom på Miss Li's konsert där vi stod ute på parkeringen vid sidan av Liljekvista parken.
en underbar tid. sova, festivala, äta när vi blev hungriga och umgås med kollektivet. det var livet det. not a care in the world.

lite verklighet igen med jobb innan vi skulle dra ut på tältsemester. oj vilken regnig historia. det blev att vi åkte upp till Dalarna och blev fast där några dar. Stannade till i Närke också.

jag kom in på specialpedagogprogrammet och tog tjänstledigt. ett skönt break faktiskt mitt i allt kaos. men inte helt självklart. det finns inget gemensamt mellan mig och mina kurskamrater. vi har inte samma erfarenheter och de har mycket mer erfarenhet än jag. men det gäller att göra utbildningen till sin egen. mixa lite efter det som passar.

sommaren var också nervös då vi inte visste vart Han skulle hamna. ett evigt sökande efter jobb och väntades på svar om en doktorandtjänst som blev en improviserad forsknings assistent för att behålla Honom kvar tills doktorandtjänsten blev klar.

under den tiden hann jag med två nya inneboende då platsbristen var otroligt hög i år.

vidare under hösten har det bestått av arbete och studier för både honom och mig. två veckor in på Hans arbete då Han fått ett eget arbetsrum, dator och annat skoj kom det att det skulle bli en konferans i Japan och chanserna att Han skulle få åka var stora.

men innan dess hann vi med en snabb shoppingweekend i Glasgow i oktober. handlade några av julklapparna men också bassaker till oss själva på mina favvoställen. åt fish and chips på det magiska George square.

bara veckan innan hade vi diskuterat det här med barn. nu var vi vid det läget som vi alltid pratat om. när Han var klar med skolan och fått ett jobb...vi var stabila. så ja. man vet aldrig, det är ingen självklarthet att ett barn kommer till en...

men några veckor senare fick vi ändå ett positivt resultat. och illamående med en bit ingefära i jackfickan och citron/ingefärste varje morgon och kväll och när som.

sen fick vi också veta att J och J också ska bli föräldrar och det inte långt efter oss. vilken lycka. även om JZ trodde att jag skämtade. för att jag alltid skjutit på frågan. efter studier och först ska vi...

ja sen blev det Japan. och vilket Japan sen. ja ni vet ju som läst..

hem igen och några dagars arbete innan ledigheten tog vid igen. vilken underbar vinter! ledig ledig ledig. så skönt.
kunde inte ha kommit mer lägligt.

höll mig i hela 12 veckor innan jag kläckte nyheten för mina föräldrar. vi hade inte hunnit med att ses på hela hösten, antingen reste vi eller de.
hela släkten blev så otroligt glada, de jag kommer minnas mest är syrrans "vadå...ett julkort, kom jag för att få ett julkort"...och sen det stora O och tystheten... lilla moster. och morfar som slog ut med händerna, som han väntat i tysthet, härligt härligt sa han medan tårarna rann nerför kinderna. ett fiskespö ska bebis få när bebis blivit lite större...säkert redan vid 3. men så har också jag de allra bästa minnena från våra turer med mormor och morfar till sjöar och stugor och hur vi turades om att vara storfiskaren :)

och svärföräldrarna som vi berättade för 12 december när de kom på besök för att fira Honom som fyllt år. svärmor fick lov att sätta sig för benen skakade. en glad skara.

en knäpp jul fick vi. helt huller om buller blev den men släpper man en bebisnyhet dagarna innan för blivande mormor och morfar så blir det nog lite galet. och lagom till välkomstglöggen för övriga släkten då är det lätt att man glömmer Kalle, snappsen och allt det andra.

nu några härliga dagar i ett härligt soligt och gnistrande vinterlandskap med en underbar utsikt häruppifrån höjden.

nyår imorgon. det kommer bli glatt. fyrverkeri och fackeltåg i backen. nice.

Gott Nytt År Alla!!!


nyårslöfte?

hmm.
inte börja röka ;)

godis är jag knappt sugen på längre, min enda last i livet som jag varit duktig på redan att begränsa till en påse på fredagen som får ätas tills den tar slut..sen får man vänta till nästa fredag.

gå ner i vikt? nja..ska väl gå upp till beach 2010 va? si sådär 15 kg kanske ;) nice att inte behöva tänka på det. kommer vara snyggast på beachen.

motionera..det ska jag iaf göra så snart jag inte är så trött. kolla blodvärdet den 13:e kanske järnbrist?!

ska nog bara fortsätta hålla ett lugnt tempo det kommande året..all koncenration på bebisåret.


börjar året bra med Egypten en vecka.





































näst sista

näst sista dagen ägnas åt ingenting speciellt alls.

zombie och mumiefilmerna avlöser varandra i vardagsrummet, svärfar lagar gryta till den jublande familjen och Han har vi inte sett sen igår kväll. tidigt i morse pep Han iväg till T för att åka skidor och basta man style.

så dagen förflyter i ett sakta mak med lugnet spritt över stugan förutom när det ska dödas zombier då förståss.


mot kylan

var iväg igår till husvagnen och hälsade på mamma och pappa och hämtade mammas längdskidor. hennes skidor är mjukare än mina som jag har svårt att trycka ner spannet på. sen var hennes redan preparerade med tejp.

tejp är bra. är inte mycket för valla. mina bästa skidturer har jag haft på tejp. det får man inte säga i en sån här skidfamilj där både Han och svärfar vallar för fullt men jag är alltid redo att åka, bara att ta skidorna och gå oavsett väder nästan.

och när vi hade hämtat dem bestämde jag mig för att i mörkret testa hur det kändes med rygg och allt att åka lite. det gick sådär. fick lite känningar och när vi kom till en backe som inte vara allt för stor fegade jag ur mer än vanligt och kände mig inte alls säker på att ta mig ner. fick lite hjälp av Honom.

höll på att bli påkörd av två ungar också. vi skulle korsa en slalombacke på vägen tillbaka. det var ju stängt så några ungar hade klättrat upp i backen för att åka pulka. vi stannar vid sidan och tittar upp mot dem. de avvaktar så jag tänker att de ska släppa förbi oss innan de åker.

icke. när jag hunnit ut halvvägs i slalombacken då släpper den ena och passerar precis framför skidspetsarna mina.
stannar och tittar mot den andre. avvaktar. verkar inte ska åka. så jag fortsätter för nu vill jag komma över, de är inte pålitliga för 5 öre. då släpper nästa och jag hinner precis ta mig över så att nästa unge passerar bakom skidorna på mig.

j-kla ungar!!


Idre

några dagar helt utan internet har varit underbart men idag kände jag för att utforska den där orange kabeln som fanns i ett av rummen. bingo. internet. och jag tror att det är gratis också. standaren höjs mer och mer ;)

visst jag är i Idre. temperaturen ligger på ca 12 minus och solen gnistrar i snön...

men jag åker inte skidor. jag har skidor med men jag törs inte. ryggen värker till och från. att då tänka på tyngden på dalskidan och ev. idioter som kan köra in i en för att man fegar lite i backen känns inte riktigt säkert.
inte heller längdskidor känns som ett alternativ om det skulle bli bakhalt och man far ut i spagat...inte riktigt men tillräckligt för att ryggen inte skulle kännas bättre som värker bara man ligger still på rygg.

men jag vill ju så gärna, jag har fegat ur totalt sen allt det här drog igång..men jag antar att det är en bra sak även om jag hatar begränsningar.

så då är jag glad över internet. att jag kunde kolla mina 20 mejl och ett av dem var faktiskt riktigt upplyftande. Ving hade skickat ut ett meddelande strax innan jul med meddelandet att den stora poolen skulle renoveras under vår vistelse. sorgligt men ett måste då det är ett året runt hotell. nu upptäckte jag att jag fått ett nytt mejl, de hade skickat ut fel information...vi ska bo på ett beach-hotell och det var graden-hotell som tyvärr skulle vara utan den stora poolen. yes!!!



okej. Idre.

mycket snö. kallt. solsken. strömavbrott igår. de andra åker både slalom och längdskidor. min Han driver upp familjen i ottan...redan vid klockan 7 ska han upp. hemskt.

jag otroligt trött och fortsätter med mina sovstunder efter frukost ala Japan. helt underbart. jag kan verkligen lyssna på kroppen och har tid att sova middag när jag blir trött. undrar just hur jag ska kunna komma tillbaka till jobbet igen sen? ingen fara...jag drömde om det inatt.

borde dra igång pluggandet. det är ett måste som sitter långt inne. 5 sidor ska spottas ut.

hmm surfar vidare..


slutet på juldagen

ingen ro på förmiddagen. mormor blev så paff igår fast hon väntat i säkert 3 år på beskedet att hon tappade allt. så i förmiddags kom hon gående för att höra både det ena och det andra. jag drar en suck. för jag är född på 80-talet och lever på 2000-talet. jag räknade ut att mormors föräldrar var födda i slutet av 1800-talet vilket förklarar en hel del av mormors åsikter som annars är en väldigt ung mormor med sina 69år. men inte i sinnet alla gånger även om hon helt på eget bevåg bett om råd vid köp av en mobil för det kunde vara bra att ha.

ja. så frågor och förmaningar och hur ofta jag måste rapportera mig. jadu..när jag har tid. suck.

allt är så välment men mitt space som jag arbetat upp är helt som bortblåst.

det är konstigt vad folk tror sig få en massa rättigheter bara för att man blir med barn. jag pratar inte om min släkt utan om människor i allmänhet. har redan stött på händer på magen och tusen frågor om bostad, kombi, förlovning och giftemål.

det verkar som att allt ska gå hand i hand med...ja vadå? egentligen?

nä..jag är ingen ullig och gullig mamma..inte alls på det skimmerrosa sättet som resten av världen verkar vara.
jag tar det hela lite mer med ro även om det såklart är superkul. lagom.

ja men efter att jag lugnat mormor med att allt är bra och gett henne skjuts på vägen for jag iväg för en fika på det enda stället som jag tror hade öppet idag. Mc Donalds. fikade med en gammal flamma från gymnasietiden.
pratade om relationer, stockholm, jobb och annat.

sova middag hann jag inte.

kom hem och kalkonen var redan klar så det blev kalkon med hasselbackspotatis, brysselkål och sås, mumsigt.
efterrätt blev varma hjortron och glass. ännu mer mumsigt.

sen var tiden knapp. fix fix fix.

for iväg till Becka där läget fortfarande var lugnt men det var bra lugnet före stormen.

det blev julklappsspel och det såg ut att gå dåligt för mig men på slutet hann jag med att få två paket. två böcker.

kom iväg och in på Bolanche i rimlig tid strax efter 22. Ingen kö att nämna så vi var inne snart och där var det fullt med folk.

undrar lite om man blivit gammal när syrrans kompisars småsyskon är på samma ställe som jag...syrran är ändå 3 år yngre... hmm.
såg ändå några kändisar både egna och syrrans. fick tre glada utrop från tre glada gamla bekanta på syrrans sida. oj si oj si oj...hihihi.

dansade till rätt kass musik. drack en sliskigt god söt/syrlig piggelin alkoholfri drink och vid 00..00 var de två gravida så trötta att det var dags att kasta in handduken och bege sig hem och blogga hahha.

nej för nu ska jag sova.

imorgon bär det av till fjällen men först ska släktena träffas S och E. fika and we are off.





















juldags ståhej

idag är det juldagen och det mesta av ståhejet är över men en helkväll återstår.

först ska det fikas med en gammal vän från gymnasiet. jag tror snart att jag fikat med alla här uppe.

sen ska jag försöka hinna med att sova lite middag för jag blir så trött och kommer aldrig orka kvällen annars.

sen ska det ätas kalkon för det är tradition. mer mat.

sen blir det hem till Becka för julklappsspelet och alkoholfria drinkar kvällen lång innan vi går ner och möter folket på Bolle.
alltid lika kul att gå ut på juldan och träffa lite gammalt folk från förr.

julafton

julafton har förflutit och jag somnade som en stock igår. nattsudd är inget för mig numera.

det var en trevlig julafton som i år blev lite si och sådär. vet inte riktigt vad som hände lite mer förvirrat än vanligt men så var vi ett ovanligt gäng också. moster har tandvärk, far har ont i foten, jag har lite varierande krämpor mest hade jag svårt för alla lukter av skinka, jansson och revbensspjäll som jag inte äter. vi bjöd upp grannfrun som blev ensam i somras men tyvärr hör hon så illa men gladdes av sällskapet ändå.

första knäcksatsen blev bränd, mammas mjukbulla blev platt - tur att morfar bakat också, han lyckas alltid. granen blev klädd i sista stund. den brukar kläs dagen innan julafton men i år kom min far på den brilljanta ideén att vi skulle ha den i uterummet. en mycket kall ide. klockan 14 på julafton klädde jag snabbt granen, så kom syster och hon skulle fortsätta klä granen då jag höll på att förfrysa men det blev inte så mkt mer med det så glittret kom aldrig i.

men allt övervägdes av min nyhet för året. moster hade redan tänkt på den för någon dag sen...mormor och morfar har väntat i flera år och tårarna flödade.

gröt, glögg, massor av mat, fika och julklappsutdelning så var julafton fulländad även i år.


Jul

så var det äntligen julafton.

snön ligger där den ska. pyntet är klart. klapparna klara. köttbullarna ska påbörjas 12.30 så att man hinner duscha innan Kalle.
hunden är badad. och julstrumpan är öppnad. det var tur att far kom ihåg att öppna luckorna till kakelugnen igår så att tomten kunde komma ner genom den inatt och lämna ett avtryck innehållandes det vanliga..en tidning, godis, mandarin och ett paket.

strutta runt ett tag nu innan allvaret.

en mysig kväll

efter att ha myst runt med Melen är det dags att vara hemma och insupa julkänslan. det doftar nybakt mjukbulla i hela huset och nu börjar det krypa i kroppen. imorgon är det julafton och jag ser fram emot dagen som kommer.

kommer sakna syrran nå enormt i morgon bitti. hon ska jobba fram till halv 3 imorgon så jag får plundra julstrumpan själv...för jag hoppas att det blir en julstrumpa ;)  inte bryta någon tradition nu inte haha.


syskon

att två människor kan vara så olika men ändå så lika innerst inne.

det låter som ett citat en av syrrans kompisar kom fram till mig och sa på krogen för några år sen.

men kontrasten mellan bröderna R är något otrolig.
det gäller att man har huvudet på skaft och ser igenom det som finns under båda ytorna. för det går rakt in i hjärtat varje gång.

goare killar får man nog leta efter.











4 damer

hann med att träffa på E ändå när jag var ute och gick i min egen värld på väg in i en affär. och jag lyckades precis undvika min gamla gympalärare från gymnasiet som var det pinsamaste man kunde vara utsatt för när man var 16 och troligen lika pinsam idag vid 27. hon hade koll på allt.

på den gamla goda tiden efter studenten var vi fyra damer som höll ihop. urmoder, posh, rebellen och organisatören. haha.
börjar bli dags att återsamla gänget nu när vi hamnat lika i livet igen.


sprang runt en stund på köpcentrat. galet med folk överallt som sprang runt. tur att man kunde lunka lite och jag hittade direkt två klappar till julklappsspelet så det är fixat. har inhandlat massor av juice också att göra drinkar av på juldagen.

har hunnit med att ta det lite lugnt också, legat i sängen och läst en stund. hade varit skönt att sova men om jag inte ska åka så mkt skidor i Idre kan jag ta lite sovmorgon där.

nu har jag en hund som trängs med mig, inte populärt att sitta vid datorn.


tur i oturen

tur i oturen. E's man har blivit sjuk, hoppas att han kryar på sig för imorgon skulle det vara barnkalas för P.

lite tur för mig då fick jag lite mer tid över för mig själv..om jag inte genast försökt sälja bort den men det har inte resulterat i något ännu. återstår att se, det är ju som sagt full rulle idag.

och helst av allt skulle jag inte vilja göra någonting. bara ligga på soffan och glo på någon serie. känner mig lite sliten, så här intensivt var det länge sen jag levde.

Japan var verkligen semester. sov middag efter frukosten varje dag tror jag när det var konferans och jag fick roa mig på egen hand. man kan ju inte springa på stan hur mycket som helst, det blir rätt tröttsamt. och så sov jag lite middag på det ;)

nu har jag varken sovit efter frukost eller någon middag. kommer iväg någon gång på förmiddagen och kommer inte hem förren vid 19-tiden.

har slängt i en tvätt nu och hoppas på det bästa. det är en ny tvättmaskin som jag inte är riktigt hemma med. är ju inte ens van att dosera tvättmedel och sköljmedel som vi får gratis från våra maskiner. men tvättat ska det nog bli. tänkte hänga den innan jag ger mig ut och trängs med folk.

det man inte har i huvudet får man ha i benen. usch. orka.

glömde ju inhandla saker till julklappsspelet på juldagen så det måste göras idag. ingredienser till de alkoholfria energikick drinkarna måste också inhandlas. såg kön på systemet igår och var glad att jag inte behöver stå där.
sen undrar jag om jag ska köpa en Gustafskorv till svärföräldrarna att ta med upp till Idre. de gillar ju den och den finns ju bara härikring och kanske på Willys i Örebro? minns inte. jaja den kommer gå åt iaf. Falukorv från Melkers kanske jag skulle köpa på mig några stycken också för att ta ner till oss själva, det finns ingen annan Falukorv som är värd sitt namn. men så heter de ju lantkorv och allt möjligt annat.

så ju mer jag tänker, ju längre blir listan på saker jag borde köpa medan det fortfarande går. skulle behöva skidvantar och ett underställ till kanske. minns inte vad jag använde för vantar när jag jobbar i förskolan..mina vita skinnvantar låter ju inte som ett troligt val men jag kan inte komma på något annat heller. kanske lämnade kvar dem?

ska nog köpa mig en jultidning eller en mammatidning och krypa ner på soffan när jag kommer hem sen. vila en stund innan föräldrarna kommer hem och det ska pysslas.

hunden snarkar inbjudande bredvid mig, man blir ju inte mindre trött direkt. vad vore väl en sömn i sängen?















dan före dan

nu är det inte långt kvar men fortfarande en hel del att stå i.

först på programmet står ännu en tur på köpcentrat och sedan en härlig fika med E.

de sista julklapparna ska slås in och det ska tvättas lite. glömmer att tvättmaskinen tar mycket längre tid här än hemma.

hunden ska bada och bli julfin. köttbullar ska rullas och knäck ska kokas.

ikväll klär vi granen och somnar förhoppningsvis på studs.


en tisdag i Dalarna innan jul

hade lite sovmorgon i morse men å andra sidan har jag nattsuddat enligt mina nya mått sen jag kom hit. det finns faktiskt rätt mycket att göra, jag som trodde att jag kanske skulle få lite dötid då diciplinen skulle kunna kicka in så att man hann plugga lite..

men det har jag inte haft tid med.

efter mycket om och men där jag hjälpt far in med det nya köksbordet och kollat in granen han sågat mer på vägen hem från Falun kom jag iväg till Annis.

drack lite te och pratade, eller ja Annis pratade mest haha..flytt och studier och bebis och förhållanden.

åkte sedan ner till Peace and Love cafét. vilket mysigt café!!! och åt lite mat och fikade med JZ och J. pratade bebis men mycket annat faktiskt vilket är skönt även om vi är i precis samma period med ca 10 dar emellan eller något sånt.

sen skulle JZ jobba och jag körde till Kuppan för att passa på att handla lite. behövde ett par till jeans-leggings då jag numer bor i ett par. underbart plagg som jag innnan inte alls kunde tänka mig, usch vad gräsligt. men de har fixat till färgerna till lite snyggare slitningar och så...så nu är de nog ovärderliga ett tag.

fixade den sista julklappen som behövde kompletteras.

hem och ta det lugnt. behöver det. har åkt runt på lika mkt hembesök som när jag jobbar tror jag.

imorgon blir det mera fika hos E. ska bli trevligt och träffa lillen som kom i somras också.

 

 


fnatt

jag tror vissa har fått bebisfnatt. jisses. men det var nog väntat. och värre blir det nog på julafton. ja man får väl stå ut.

som man bäddar får man ligga hehehe.

flyt

min telefon har levt sitt eget liv nu ett tag. den blir mer och mer rebellisk. och på söndagen tänkte den inte alls vara med. lite låst blir man för det är den enda förbindelsen förutom datorn jag har till omärlden när jag vill få tag i den eller när världen vill ha tag i mig. så det funkar inte med en trasig mobil som inte släpper ut samtal och inte heller tar emot samtal.

så en ny behövdes. en investering. som jag helst hade skjutit på. men vad göra?

den jag ville att tomten skulle komma med var på tok för mycket pengar för en telefon. så mycket kunde jag konstatera. även om det var bra kamera och hej och hopp på den.

hittade en ersättare. beställde ersättaren igår morse klockan 06.28 för att den kanske kanske på 2-3 leveransdagar skulle hinna hit innan jul och innan Idre resan.

sitter sedan vid köksbordet igår kväll och ska visa mamma Wii. då på framsidan av ett reklamblad finns den. telefonen. för 800kr mindre. och då finns den troligen i butik. det som den inte funnits på andra ställen.


5% rabattkupong på det sparade mig 900kr och jag tänker vilket otroligt flyt jag har ibland. är livet för enkelt för mig?

är supernöjd med mitt fynd och funderar vad jag kan bränna 900kr på :)  hehehe.







god morgon

tisdag. två dagar kvar till julafton. tror att det mesta är  under kontroll, men inte helt klart. ska försöka trängas lite idag men det känns alltid skönare när man själv inte är stressad för då kan man lunka runt i sin egen takt medan alla far kors och tvärs.

först på programmet står en dejt med Annis. undrar bara när människan tänkt vakna? haha. jag som blev chockad över att jag vaknade strax före 9. fast jag hörde mor och far som susa runt där nere på undervåningen vid 6-tiden så lite vaken var jag allt. har inte helt tappat stinget ;)

sen är det fika med JZ och J, vet inte om fler ansluter sig...vi ska till peace and love cafét. spännande att utforska det och minnas sommarens festival. fick ett starkt minne från den när jag hörde Volbeat på radion i fredags. sommar, stekhett och bra musik med många vänner.

sen skulle ju jag och syrran behöva träffas och inhandla det där sista hon spanat in. allra sista julklappen.

fullt göra och många goa vänner att träffa. underbart. 17 minus har vi nu också. knaster knaster under skorna.





things make me feel

I feel things.

they aren't what they used to be.

will they ever be?

I have changed, you have changed.

but still I long for yesterday.



ibland kan man vara så otroligt jobbskadad. och ibland är jobbet så otroligt långt borta att man glömmer.
att krama om det där lilla halmstråt som du ger och se vad det betyder egentligen. det som finns bakom, det som du inte visar. jag skulle inte heller visa det.

hur dumt är inte det?

jag håller hårt i halmstråt.



Dalaturne

idag har jag åkt på turne. först var jag in till stan och gick på Synsam då de har ett otroligt bra erbjudande för tillfället om 40% på kompletta glasögon. nice när mina förra kostade 5000kr! dock var det lika komplicerat som jag hade trott. jag var tvungen att göra synundersökning idag samt hitta ett par glasögon, göra beställningen samt betala nu.

jag har spanat in två par snarlika glasögon men de fanns inte här. så då skulle jag tänka om och inte fick man låna hem just nu heller för de höll på med inventering. så nej. det blev inget med det.

hämtade upp en tonfisksallad (vad annars?) på världens bästa pizzeria Helenas Restaurang. det finns ingen som gör bättre pizzor och pizzasallad. gudomligt.

hem och åt. fick en begagnad GPS från far som han köpt genom jobbet för 200kr som han tyckte att jag skulle testa när jag for upp till Nittsjö strax ovanför Rättvik. jag fullkomligt älskar att åka den där vägen upp mot Siljan. den är så otroligt härlig och vacker oavestt årstid. man följer Dalälven en bit upp mot Djurås och sedan passerar man små byar lite varstans med gamla hus och massor av falu rödfärg. ska man njuta ordentligt ska man köra in kroken förbi Tällberg när man åker upp mellan Leksand och Rättvik och spana ut över Siljan.

upp kom jag och hittade Nittsjö Keramik där jag inhandlade två tomtar till min mor i julklapp, de ger tydligen ut en årstomte så det här blev väl den första i raden kanske.

hittade även en smides ljuslykta till svärmor i 50-års present.

på tillbaka vägen åkte jag mot Falun och stannade i Sågmyra på vägen för att kolla in utbudet på Lager 157 ett stort outlet i en gammal fabrikslokal.mysigt. hittade dock enbart ett halsband med en slända denna gången. är annars på jakt efter något till juldagen där jag inte ser tjock ut i utan gravid. skillnaden just nu är hårfin.

vidare ner till Falun där jag fikade med Lång och hans S. och poppade nyheten fast det kläckte han redan då jag fick av mig jackan. hmm.

vidare hem igen för att möta upp min mor.

min telefon total pajade igår, den har fört ett eget liv och inte släppt in eller ut samtal och lite annat men igår var det tack och hej.

så imorse beställde jag en ny på nätet och höll tummarna stenhårt för att 2-3 dagar skulle inträffa så att jag hann få den innan jul. men så råkade vi av en slump titta i reklamen när jag skulle visa mor vad ett Wii är och där är samma telefon på annons för 800kr mindre. dessutom hade jag en kupong på 5% så det skulle bli lite billigare än då.

åkte iväg, hittade telefonen, försökte få kompisrabatt från syrrans gamla klasskompis men telefonen var redan så billig och jag hade ju trots allt tjänat in 900kr så jag fick vara nöjd.
vidare för att inhandla julmaten.

så hemma igen. helt slut. en härlig dag på turne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


rykten i Dalarna

tillslut kom jag så upp till Dalarna. det krävdes lite mer packande och sen var vi iväg. mellanlandade i Örebro, åt lite mat och fikade hos svärföräldrarna innan det var okej att fortsätta resan på egen hand upp till Dalarna.

det var segt, men det gick...fick ligga bakom en lastbil från Lindesberg till strax efter Ludvika vilket innebär ca 12 mil.

och jag slås varje gång jag kommer upp av hur otroligt vackert där är här. visa mig en annan plats som är vackrare än Dalarna. jag har nog inte sett någon än på mina resor.

efter mycket övertalning och lockande av syrran att hon var tvungen att komma hem till mamma och pappa när jag skulle komma upp så kom hon dit. de skulle få en tidig julklapp. säkert något hemgjort, har du bakat något? sa syrran och suckade lite, hon som hellre hade varit någon annanstans och gjort coola saker...för min syster är cool hihi.

ja jo...hemgjort..hehe. familjemedlemarna fick ett varsitt kort med ett knutet band runt. "är det här julklappen? ett julkort?" frågade syrran skeptiskt.. men sen blev hon tyst. och munnen ett stort O.

jag hade gjort ett kort med en speciell text till var och en. Du kommer att bli.....i början av juli och så fanns där en bild på vår bebis. Hans och min, den lilla lilla på 34 millimeter v 10+1.

WE ARE PREGNANT.

äntligen är hemligheten ute och ryktena cirkulerar Dalarna runt flera varv. men ingen tror på det haha. det är ganska kul, alla tror att jag skämtar.

har iof skämtat om en förlovning en gång men det var 1:a april då och enbart för mina muslimska vänner som tryckt på mig sedan den dagen vi träffades att de vill gå på ett kyrkbröllop och jag var deras enda hopp.

ja. vi ska har barn första veckan i juli och nu är jag alltså i v 12. lite smårund om magen, kläderna passar inte riktigt utan det har blivit några nya. jag har gått igenom att vara kissnödig konstant till lite illamående, till att vara mycket illamående med en bit ingefära i jackfickan att tugga på, till att ha ont i ryggen/bäckenet därav sjukgymnasten, inte kunna äta lax eller ens känna lukten, bara äta det som dyker upp i huvudet just då även om det innebär att vi står och lagar en potatisgratäng för att jag enbart kan tänka mig att äta potatisgratäng en kväll och inget annat till. vakna flera gånger om på nätterna och vara klarvaken klockan 04.30 och nu det senaste halsbränna hela dagarna.

inga cravings.

 

men chefen vet inget än så berätta inte för henne, låt henne ha jullov ifred så tar vi det i januari.

 


packning

söndag morgon. okej jag har lite svårt med startmotorn när jag har gått på ledighets-mode.

lyckades packa hälften igår men sen blev det svårt när det kom till garderoben. vad ska man ha på sig i nästan två veckor?

julklapparna och skidutrustningen var ju uppenbar, det är de grejerna man behöver...men garderoben. kommer jag vilja ha den grå koftan - kommer jag använda den? eller ska jag ta den svarta istället?

tror dock att jag har lyckats skrapa av gräddan av garderoben nu och om det inte funkar får jag väl göra som jag alltid gör och åka hem till syrran och gräva. hon brukar vara villig att dela med sig om man ber snällt.
kommer behöva plundra hennes sommarkläder i vilket fall inför Egypten.


men vad grejer det blir. en IKEA papperspåse med julklappar, en blå IKEA påse med snowboard och längdåknings utrustning   - snowboard som finns i Dalarna och längdskidor som jag tror finns i Örebro..har noll koll på vart sakerna hamnar tillslut. pjäxorna? hmm oj. ingen aning.

hann inte riktigt med att tvätta så en påse tvätt (måste ju sysselsätta mig i Dalarna), en eller två väskor med kläder.. ja bilen blir full..

.......sen har väl Han saker som ska med upp till Örebro idag också...

spännande..

men snart bär det av :)   whiiieee


har en playdejt med Lång imorgon också..nöjd!

vinden

har varit upp på vinden som inte är en vind utan ett rum i en korridor på tredje våningen i huset mitt emot.

ett rum på 6 kvm som är packat med saker. saker där hälften ska bort. inser att jag måste börja rensa i så unga år för det lär ju bara bli värre med åren om man ska spara på allt.

men organiserad som man är så hittade jag vinterskorna och snowboardkläderna så att jag kan ut och åka både pulka och snowboard om jag så önskar. var galet kul förra året då vi var 4 tjejer i åldrarna 20+ som åkte i gamla Ödalarna där hemma bakom huset tillsammans med två förskräckta pojkar i 8-9 års åldern.

vi skratta så vi tjöt och åkte tåg mer eller mindre lyckade försök i alla fall.

ska bli kul att umgås med kollektivet igen.

har lyckats sätta grillor i huvudet på lillsyrran om att hon ska få en julklapp tidigare i år. har verkligen satt igång hennes nyfikenhet.


och snälla tomten. min mobil kraschar nu!! jag vill ha en ny! men jag vill inte lägga 3500:- på den..den enda snygga jag lyckats hitta..såklart. men min nuvarande kostade bara 700 så det kanske jämnar ut sig? om inte den nya går sönder efter nått år..då blir jag ju galen.


har ätit köttbullar och inte packat ett endaste dugg.. 16.24

men snart så?


helgen

Särna och Idre 37 minusgrader. Nice!


idag ska jag ta det lugnt men också försöka få så mycket som möjligt gjort. en konstig kombination men jag vill ju upp nu. jag är som ett litet barn på julafton.. sprallig och spritter i kroppen av att komma upp till Dalarna.

och så vet jag hur det blir. jag kommer upp. hinner innanför dörren, hälsa på hunden och sen drar det över mig.
Vad ska jag göra nu?????

hoppas att folk där uppe är lite lediga och inte jobbar så mycket för då blir det trist. pulka ska vi åka iaf.


granar

hörde en lustig sak på radion tidigare i veckan.

var 5:e gran är knyckt.

de hade en intervju på P3 som var tagen från Radio Dalarna där de intervjuade en skogsägare någonstans strax utanför Blge.


jag fattar att skogsägarna blir sura när man knycker en gran. men det hör till på något sätt ändå.
morfar jagade mycket när jag var liten och brukade spana in några fina granar på hösten som han hämtade sen strax innan jul och all snö kom.


sista veckan

den senaste veckan har gått förvånansvärt långsamt. men jag har hunnit med mycket.

måndag en stund skola. tisdag helt ledig med massor av pyssel. på onsdagen var det jobb med handledning på morgonen.

fick se en film på handledningen som var jättebra. det handlade om en kille som hade diverse olika diagnoser som målade tavlor och var en riktig talang. det som fastnade hos mig var när han blev intervjuad av en reporter från lokaltidningen och de pratade kring diagnoser och reportern ändå fastslog att du är ju först och främst människa, en person med personlighet. han fick en stor spontan kram som fick honom att helt komma av sig. så rörande.men så rätt.
motsatsen var det när personen berättade om det gruppboende där han bodde där pesonalen tjatade om att han skulle vara med på diverse olika aktiviteter, dricka oboy och gå ut och äta osv. saker som HAN inte var intresserad av. han ville göra andra saker i sitt liv.

bemötande.


på torsdagen var det jobb och på kvällen hade vi julfika för alla intresserade. vilken lyckad kväll. vilken kick. det gjorde allt roligt igen.

för jag tycker just nu att det känns så tråkigt med mycket. men på fredag morgon fick vi en överraskning som hette duga. Nybbe stack in huvudet på kontoret. saknar de pedagogiska diskussionerna och alla teorier han har som man lär sig så otroligt mycket utav. det är en handledare på heltid det som får en att tänka i nya banor.

det kanske är därför det är lite tråkigt nu för att vi hinner inte med det och de finns inte helt naturligt i vardagen. hjärnan står still och trampar och det farliga är att hamna i något slentrianmässigt.

men nu ska jag gå på julledighet. enbart skolan att tänka över. för det är klart att en 5 sidor uppgift finns över en över jul och nyår in i januari.












julbilder


min amarylis


min julstjärna som var en liten plutt för 25kr som vägrar att dö. 1 år.


lillasyster sa alltid att hon var en gris ifrån Tokyo när hon var liten.

lillasyster och jag lussar troligen med feber, vi brukade ha det på lucia. vår stiliga far poserar i kockkläderna i bakgrunden av vårt hemska fd vardagsum från en glömd tid.

föll för juliga tulpaner i helgen, sjunger på sista versen nu.


juligt underbart

 


christmas shopping

nu har jag gjort lite mer julhandel. gick riktigt bra. jag är nog klar nu med alla klapparna utom 50-års presenten till svärmor.

handlade lite till mig själv också kläder och ett par fejk croocks på rea i rosa som jag tänkte använda i Egypten. har erfarenhet av att bad i Röda Havet sen förr och det var inte direkt sandbotten..så för att inte trampa sönder fötterna på korall och sten så är det bra att ha. annars hade jag aldrig köpt dem.

hittade äntligen mina lila örngott också på IKEA så nu kan jag bädda med mina vita lakan och så aubergine lila underlakan och örngott. hade svårt att få tag i underlakanet först då det var slut hela tiden och när det fanns...då var örngotten slut! så typiskt men nu är jag komplett. hittade även en ny skrivbordslampa vilket jag saknat sen den förra helt av upp.

och en hittade jag en gran :)  i Dalarna där går man ut och tar sig en gran. jag var riktigt smidig på det förra året hemma när mor och jag var ute. tog en direkt vid vägkanten efter att vi åkt runt och letat. haha. det var äventyr det.

för två år sen här nere i Östergötland fick jag tag på en gran som låg slängd i en komposthög. långt innan julafton och allt. de hade använt granar till att smycka utsidan av ett bostadsområde. så jag  upp med backluckan och in med granen. lite torr på ena sidan men vi har inte så stor plats i lägenheten för en gran så den fick ändå stå mot väggen :)  lyckades knycka en gran den gången också.

men idag har jag betalt för min gran. skam. fast jag fick den 10 kronor billigare ändå för han orkade inte leta på växel :)

har satt upp granen och klätt den inför att Han ska komma hem och bli så förvånad eller ja..kanske inte..jag är ju en rätt händig kvinna som lyckas fixa det mesta.

nu får vi njuta i en vecka innan vi lämnar granen och åker hemåt.








barn eller miljonen?

barn kostar allt mer. ja undra just varför?

men om man inte väljer alternativet barn och istället spar pengar så kan man bli miljonär om 18 år.
vad ska man med en miljon då? om 18 år?

man får väl vara lite förnuftig.

ledig tisdag

har en helt ledig tisdag idag. helt underbart. jag är riktigt bortskämd med ledighet just nu men det tycker jag att jag förtjänar. lite semester i somras och slitigt var det så nu är det min tur att koppla av.

och det gör jag samtidigt som det är mycket att stå i inför julen.

sov rätt gött inatt. vaknade vid 1 och 3 eller något men gav mig på att sova vidare. klev upp vid 7-tiden och åt frukost tillsammans med Honom.

när Han gick till jobbet kom julkortsbestyren fram så nu har jag nog skrivit alla mina julkort. strax över 30 stycken, det tog sin tid. har några adresser kvar att leta reda på då folk inte kan stanna på ett och samma ställe utan måste flytta lite då och då.

nu närmast är det dusch som gäller och sen blir det nog att dra ner på stan. var där en sväng igår kväll och hittade julklappar till moster och båda svägerskorna. check.
nu återstår mormor och morfar, knepigt och så kanske hunden ska få sig något gott också. längtar nå fruktansvärt efter henne då det bara är hon kvar.. vår första hund dog för 1,5 år sedan och så har svärföräldrarna varit tvugna att ta bort deras hund också. det blir så ledsamt och otroligt tomt när ingen kommer och möter upp en. längtar efter min egen..men det praktiskta måste ju till först. kanske kan övertala Honom att gå hem på lunchen och rasta?

nej..dusch, shopping på stan och sen tror jag att jag får dra igång med julbak och fåraherdens paj är beställd till kvällen..tar ju lite tid.


mat

gick till skolan. helt underbart. marken är vit av snö, 1 cm har vi. 1 centimeter med underbar snö. solen sken i ansiktet när jag gick min promenad.

kom till märkesbacken och får se det mest bisarra. två killar klär av sig till badbyxor, breder ut varsinna handdukar och tar på sig solbrillor och lägger sig ner invid en jättepöl med vatten som är isbelagd.
mittemot på andra sidan den jättestora pölen står ett gäng...japaner? eller kineser och tittar och skrattar.

fattar ingenting?

men men...studentlivet är inte alltid helt logiskt.

hade mina två timmars onödiga föreläsning. hmm. lärde mig två nya ord men jag vet inte om jag kommer att ha så stor användning av dem. slapp diskussionerna efteråt vilket var skönt. hur ska man diskutera det? skrivråd?

gick sedan hem och passade på att gå igenom centrum för att handla ett postpaket. kanske inte så smart. det luktade Kina Thai i centrum. kanske blir det en lunchbuffe imorgon? smaskens.

gick hem och lagade färsk pasta och champinjonsås istället. simpelt och gott.




färsk pasta med champinjonsås (champinjoner, bonjour vitlök och örter, creme fraiche och svartpeppar)

kritik

all kritik mot vården.

jag vet inte ens vart jag ska börja. jag kan inte ens förklara allt. sökte vård och får en flummig tant som borde kunna detta i ryggmärgen men kan inte förklara ens det simplaste simpla som ingår i yrkesrollen.

och så här är det gång på gång när jag sökt vård. (som tur är inte speciellt många gånger i mitt liv men de gånger jag behövt).

läkare som mumlar och muttrar, trycker upp glasögonen i pannan på en sticker in en spatel utan att ens be att man öppna munnen. trycker ner glasögonen på näsan på en så det gör ont. sticker recept i handen utan att man ens vet vad man fått för diagnos och inte heller kan tyda det av den kassa handstilen. får veta på apoteket vad jag fått piller mot.
sköterskor som ställer diagnos på telefon och säger att nu ska du ha penicillin. när det räckte med vitlök i näsan.
sköterskor som frågar om det är första gången man gör undersökningen och sen skiter fullständigt i att förklara vad de ska göra.

jag blir så förbannad. det är ett jäkla sätt vården hanterar folk på. vart är etiken? servicekänslan? människors värde i utsatta positioner?
och gång på gång sitter jag där, from som ett lamm och törs inget säga för det är vården som besitter makten, jag söker vård för att jag vet inte hur jag ska hantera min kropp. och varje gång blir jag förbannad när jag går därifrån för att jag fått så dåligt bemötande helt utan hänsyn.

idag är jag förbannad för att jag sökte för min rygg som jag haft ont i under tre veckor. jag blev hänvisad till en sjukgymnast som var jättegullig. superbra person men...jag hade inte behövt gå dit. jag har upptagit vårdtid i onödan.

det fanns inget av det hon sa som jag inte kunde ha fått till mig under mitt första besök. det gör mig förbannad. jag vill inte belasta vården. jag vill inte betala 100kr för ett besök som är onödigt.

så det jag fick till mig var. gör inget du får ont av. ta det lugnt med promenader ett tag. känn efter. kör sekreterarstilen. små nätta steg.

ja. tack.






sista skoldagen

okej. det är dags att palla sig iväg till sista skoldagen. känns så otroligt onödigt när jag läste vad dagens föreläsning skulle handla om. att skriva akademisk text. please?!! läser jag på avancerad nivå eller vad?

jag har väl lärt mig skriva akademisk text de fyra senaste åren. det är ju därför jag står där jag står idag. suck.

jaja..travar väl iväg då och försöker lära mig något nytt...måste ju finnas något? alla institutioner och kurser har ju sitt sätt..

 


use it or lose it

use it or lose it.

samlaren, spara, fyndaren, ekonomen..

kastar, gör sig av med, säljer..

nu ska saker bort.

använder jag det inte. tycker jag inte om det. har jag haft det i en evighet. då ska det bort.

det är en process. det går sakta. men huvudsaken är att det går. jag gör mig av med saker.

idag hittade jag en kofta som jag faktiskt klippt bort lappen på men aldrig använt. orsaken? det är ull i den och sticks.men den var på rea så det skulle jag stå ut med. 1,5 år senare har jag den på mig för första gången i mer än 10 minuter. idag är dagen då den ska användas. idag är dagen då jag ska falla pladask för den igen.

jag inhandlade ett basplagg, en långärmad vit tröja på Primark när vi var i Glasgow så nu kan jag använda koftan. sticks bara lite runt halsen men jag ska stå ut. använda den annars ska den bort.

skickar iväg två tunikor idag som vunnits på Tradera. bye bye....hello more room in my closet...


överlycklig

snö snö snö!

är helt överlycklig. och det ska komma ner snö. nu börjar julkänslorna kicka in samtidigt som julstressen. sista veckan att fixa rubb och stubb innan Dalarna.


well..tror inte på vinterkräksjukan. tror snarare på en dålig räka på den goda smörgåstårtan som jag tyvärr inte ville ha en till bit av igår. det räckte med den jag åt på lördag kväll.
har mått bra sen någon gång i mitten av gårdagen och kunde inte säga nej till att äta resterna efter fredagens tacos. stark och gott och det funkade.

så idag mår jag prima ballerina igen. redo för sista skoldagen med föreläsning 10-12. vilket glassigt liv. okej måste diskutera föreläsningen mellan 13-15 men det är ju a piece of cake. sjukgymnasten klockan 15.

gissar på: lyft inte med ryggen, lyft med benen. byt skor - inga mer platta converse för min del. ryggövningar och kanske att det beror på att kroppen förändrats och att mitt korta och långa ben börjar påverka mig nu.
gick till ryggdoktorn hos skolsköterskan ända upp på gymnasiet innan jag slapp.

nu ska jag ta en dusch. har redan fått i mig lite frukost och mejlat till jobbet.

somnade på soffan igår vid 19-tiden så jag vaknade första gången vid 1. andra gången strax efter 3 och var vaken fram till 5 tiden. pigg som vanligt..lyckades dock somna om och vaknade av en ilsken klockan vid 6.
är ändå tacksam för att jag inte är så morgontrött längre.


måttligt road

dagen kastades om från jobb till en dag i soffan.

hade föredragit jobb och en fika med Jompan efter det. jag hade hunnit med att göra klart saker inför jul och jag hade sluppit skidåkning i alla dess former hela dagen. det drog igång strax efter 9 och håller på än...sen skulle det bli simning. jippi!

jag är måttligt intresserad av sport på tv. jag tittar men jag tar inte in. tycker inte att det är särskilt spännande heller. måste bero på att jag inte är någon större tävlingsmänniska. enda gången jag tävlade var nog med syrran fast det gav jag nog också upp rätt snabbt men något som var på blodigt allvar det var gympan i skolan när det var dags för 60 och 100 meter. jag och grannen, lika långa (ja vi var jättelånga...hmm kortast i klassen), blonda och fräkninga..och jämna. vann var och varannan gång så det var tufft motstånd och det skulle satsas järnet.

annars, ingen direkt tävlingsinstinkt tror jag.. kanske därför sport är rätt ointressant för det spelar inte så stor roll vem som vinner?
men Sverige då? självklart ska väl Sverige vinna? nja.. jag består ju av tre nationaliteter..


lite tråkigt i soffan men skönt under filten. har gjort mig en smoothie av sommarens jordgubbar från självplocket och blåbär. gick ner fint. hade kunnat tänka mig en film, känner att jag skulle nog orka vara still en hel film. får försöka förhandla lite...efter sprinten kanske.


väckning någon?

är det någon som behöver väckning klockan 4 på morgonen så är jag vaken och kan ringa. det slog inte fel idag heller. 04.01 vaknade jag. klarvaken. men jag lyckades förhandla om och vaknade igen klockan 7. lite mer acceptabelt även om det är söndag!


svärföräldrarna och en svägerska kom igår och grattade sonen. vi hade äran att även kunna utdela en tidig julklapp till dem. åh vad glada de blev. en klapp som kommer att räcka länge länge. jag ska berätta senare vad de fick för mina föräldrar och syster kommer nämligen få samma men inte förrens om lite mer än en vecka.

vi åt smörgåstårta och tittade på Japanbilder och pratade om nyåret som vi ska fira in i Idre och svärmors 50års dag i samma veva.

de åkte igen strax före 21-tiden och då var jag rätt färdig att säga tack och godnatt. hann bara med att sova 30 minuter på eftermiddagen och det är nog ingen bra ide att vända på dygnet heller och uppmuntra mitt beteende att vakna 4 på morgonen.

så jag gjorde mig iordning för att krypa ner och mysa i sängen...

så mysigt blev det inte för jag var precis klar i badrummet när jag kände att nej nu kräks jag. så paff jag blev. det är verkligen inte likt mig. har haft vinterkräksjukan två gånger i mitt liv tror jag.

kvällen förändrades rätt snabbt. vet att minst två på jobbet har barn som ligger hemma. skulle jag bli en i skaran?

vet icke. för det var allt. mådde mysko när jag vaknade 4 men lyckades sova igen. ska ta det lite lugnt med frukosten idag och det blir inget jobbande idag även om det skulle behövas. inget fikande med Jompan heller.

så typiskt men bäst att inte riskera något även om det verkar som om att det var allt.

jaha. så nu blir det väl en dag i sängen då och ta det lugnt.









lördags pyssel

efter att ha uppdaterat mig lite, ätit frukost och sett på tv började jag känna mig lite trött framåt 7-tiden i morse. perfekt. då skulle jag kunna sova fram till 9 eller något.

jo önska går ju. blev ingen mer sömn så nu börjar jag bli lite trött.

plockar och myser här hemma. borta bra men hemma bäst.

Han har gjort en smörgåstårta till kvällen då svärföräldrarna kommer.

en lugn och njutningsfull dag.

vaken?

vet inte om det är jetlag eller om det bara är mitt nya liv helt enkelt? men det tycks som att jag lagt till mig en ny vana. en vana då det har varit så flera nätter nu. vilket inte borde betyda jetlag för det var så här redan i Japan.

att jag vaknar tidigt på morgonen och är PIGG. igår vaknade jag kl 4 idag vaknade jag halv 4 men lyckades sova vidare till...håll i er...hela halv 5.

har kapitulerat och gått upp nu. så här sitter jag klockan 5 på en lördag och är PIGG. jag är verkligen helt jättepigg. tänker att ja det är väl lika bra att gå upp och göra något vettigt än att lyssna på snarkningar, vrida och vända på sig och försöka sova när man helt uppenbarligen inte kan.

så jag ska nog surfa lite, catch up, börja plocka undan lite inför eftermiddagen då svärföräldrarna kommer på besök för att fira favorit sonen som Han alltid säger (de har bara en hihi och två döttrar).

vet inte hur det gick till när vi packade men rörigt blev det och jag vet inte vad som hänt sen vi kom hem men rörigt blev det. kan ju alltid hävda att vi ska flytta eller att vi just flyttat in för det är grejer överallt. men likt tomtenissarna jobbar jag då alla sover :)


jetlag?

jetlag? vad är det?

vi påbörjade vår resa med att checka ut från hotellet igår morse klockan 08.00 japansk tid. Det betyder 00.00 svensk tid.

sen for vi iväg till Shinjukustation för att ta tåget till flygplatsen. tåget gick inte därifrån så in i taxi igen fort som ögat och iväg till Tokyo station. vi hann precis med 10 minuter till godo.

iväg på tåget till flygplatsen.

10 timmars flyg från Tokyo till Köpenhamn. inte en blund fick jag i ögonen. jättekonstigt men nej. hann dock se 4 filmer innan jag tröttnade. då hade jag sett alla komedierna i utbudet och orkade inte sätta mig in i något drama.

kom äntligen fram till Köpenhamn efter en hel evighet. då var jag helt slut. knockad.

väntade i Köpenhamn i 1,5-2timmar innan vi flög vidare till Stockholm och den timmen det tog sov jag djupt. när vi landade med en duns trodde jag att nu var det nödlandning på gång så jag började gå igenom alla säkerhetsföreskrifter i huvudet. det var enbart en väldigt bumpig landning.

fick ut väskan direkt och då var det 2 timmar till av väntande som gällde innan vi kunde sätta oss på tåget. innan tåget till Linkan kom kom Sthlms tåget som går mot Blge. blev enormt sugen på att ta det istället. men nej.
plikten före allt.

så kom vårt tåg och jag däckade direkt. vaknade i Nyköping av att det äldre paret som satt bredvid oss pratade på med en ny bekant och alla skulle av i Nyköping.

Halvsov till Kolmorden, genom Norrköping och hem.

Direkt in i första bästa taxi och sen var vi hemma. var det sant? äntligen? efter nästan 24 timmar på resande fot klev vi innanför förren vid 23-tiden. lovely.
kom fram till att vi måste vara hemma för alla detaljerna om hur det såg ut innan vi åkte kunde jag omöjligt minnas även om jag ofta har ett elefantminne.

tänderna och marsch i säng. 6,5 härliga timmar skulle jag få i min säng.

om det inte vore för att jag vaknade redan klockan 03.48 och var klarvaken. crap! halvslumrade till 05.38 innan jag gav upp. klarvaken är jag så nu är det väl bara att köra på tills man stupar. har en hel del på programmet men det får nog bli en tidig kväll.

så off to work now. see you later..





good bye Japan

nu är det sista natten i Japan. nu hinner vi inte med mer än så här denna gången tyvärr. vi är tillbaka i Tokyo och har precis checkat in på hotellet. klockan är 23.15, jag har just tagit ett bad i minibadkaret och ska krypa i säng. det blir en lång dag imorgon. klockan 8 checkar vi ut från hotellet och påbörjar vår resa hemåt. vi anländer i Linkan runt 22-23 tiden imorgon kväll.

tråkigt på sitt sätt att denna fantastiska resa är över men skönt på ett annat. jag längtar hem till julen och pysslet som jag vet finns runt hörnet.


envis som man är ger man sig inte förren man fått ett svar. jag gick vidare sedan till den där affären som jag hittat några dagar  tidigare i vårt område. hittade tillslut en personal som pratade bra engelska och det visade sig att "japaneese pc only" betydde att det endast gick att få japanska på mp 3 spelaren och då förstår jag att det blir problem när jag inte kommer att kunna förstå menyerna. så tråkigt för jag hade tillslut fastnat för en mp3 spelare som inte finns i Sverige. Ipod vill jag inte ha..men det kanske är det enda alternativet?

ja. så var det med den saken.

nu ska jag krypa i säng. börjar bli trött. har inte sovit någon middag idag då vi checkade ut vid 11 i morse. lite drygt att vara utan rum hela dagen när jag väntade på att konferansgänget skulle sluta. det hade gått bra på Hans presentation av artikeln :)  duktig!!  och gratta honom gjorde jag imorse också.


good night and good by Japan!



P.S hittade en till rolig toalettsak på flygplatsen. ville ta kort men tror att folk skulle tycka att jag var än mer konstig då. den satt utanför toaletterna i rummet bland handfaten. det var som en enskild pissoar fast skålen satt mycket lågt ner. jag undrar om det är meningen att den ska användas för att tvätta barnrumpor?











Pa vinst och forlust

DROG ivag till Yodobashi Och travade runt pa alla vaningarna och hittade en parfym till vrakpris som jag haft en gang for lange lange sen. blev jatteglad. sen skulle jag titta pa mp3 spelare. hittade inte den sony som jag spanat in tidigare pa ett annat stalle men kunde tillslut forlika mig med dem de hade och kom fram till att jag ville ha en guldfargad. far tag i en kassorska och ska kolla sa att JAG har uppfattat pris och sa ratt mot hur manga GB den har. hon har svart med engelskan och det framkommer att den endast passar till japansk pc. varfor vet jag inte.

Och nu kan jag inte slappa det for jag vet inte varfor. varfor skulle det inte ga?Jag har rekat med killarna igar och det verkade som att det inte var nagra problem forutom ev uppladdningen. men hon visade mig till Ipod och Nagra andra helt ocoola modeller. suck.

Sa nu sitter jag pa hotellet pa vinst och forlust och vantar pa att det ska komma nagon ur resesallskapet som kan forklara detta for mig for jag maste fa en forklaring innan jag ar nojd.

Det andra alternativet ar att kopa den anda pa vinst eller forlust. vore ju oerhort korkat men...jag har Svart for att saker och ting inte ska ga. i Dalarna ar ju ingenting omojligt haha.


Sista timmarna

Nu ar vi inne pa sista timmarna i Sapporo. Kanns jattetrakigt for det ar sa timmarna i Sapporo。 Kanns jattetrakigt for det ar sa fint har.Kommer verkligen att sakna utsikten.

Konferansen fortsatter tills taxin tar oss till tagstationen och vidare mot flyget Sa jag har nagra timmar att sla ihjal utan hotellrum innan vi ska ivag. Den sista minuten shoppingen.

Ingen riktig dator har jag heller utan sitter nere i lobbyn och Forsaker anvanda den som finns har. det gar sadar. om Jag inte skriver med storbokstav blir det tecken istallet mellanat. helt olasligt med andra ord. men det ar ett under att man kommer pa knepen so fort anda.

Ska ta mig en tur till souvinershoppen nu och se om jag hittar nagot skojigt.

緒pp 尾chへj、えっぇrヴぁd下げrに

Ja just precis sa.

en tur på stan

nu har jag precis kommit tillbaka från en tur på stan.

började med att leta mig fram till en ATM som ville ta mitt kort och ge mig pengar. gick galant att få ut slantarna.

sen upptäckte jag på kartan att jag var i närheten av två shoppingställen så jag gick dit istället för till det mall jag hade tänkt gå till.

kom fram till något som var en lång gata under tak och började vandra på den. affärerna var av mycket blandad sort. det var små matställen och jag vet inte riktigt vad mer. ingenting direkt att shoppa för min del. när jag gått bra långt i denna tunnel kom jag fram till en bohemisk affär som jag gick in i. visst japanerna har mycket blandad stil men i affären spelades indisk musik och på vissa saker stod det att de var från Indonesien. så japanskt var det, men jag handlade lite både till mig själv och till syrran i julklapp så jag kan inte avslöja exakt vad det var jag hittade. men många fina grejer blev det.

i slutet av tunneln hittade jag en Mc Donalds. ganska efterlängtat efter rå fisk och ris och bilder på det man beställer. nu visste jag exakt vad jag beställde och vad jag fick. kycklingburgare har väl aldrig varit godare :)

fortsatte tills gatan tog slut och tog sedan en taxi till stationen där det skulle ligga två shoppingcenter i närheten av varandra. den första var en underground. inte helt lätt att hitta i alla tunnlar och vrår. plötsligt såg jag skyltar mot det andra köpcentrat så jag gick dit. försökte titta på shoppingcentrats karta men det var ganska lönlöst. kunde endast utläsa hur många våningar det skulle finnas men jag var hopplöst  vilse där inne.

spelade ingen roll så länge jag kom ut så skulle jag ändå ta en taxi tillbaka till hotellet så jag vandrade runt. det finns så mycket fina kläder men allt ser så dyrt ut. det är det föresten också. inte alls speciellt mycket billigare än hemma. kände dock  att något borde jag handla så jag hittade en grå stickad tröja med en gigantisk svart rosett av paljetter på. typiskt japanskt. allt har rosetter här. hittade också ett linne med volanger.

försökte fråga om storlek men det var one size som gäller. misstänker att jag är lite större än genomsnitts japanskan så linnet är kanske lite på gränsen men tröjan ska då sitta bra. jag pratade engelska med henne och hon japanska med mig.

men nu är jag trött och jag tror att detta får räcka. kanske att jag hinner ut en sväng imorgon också. vill ju få tag i min mp3 spelare..kanske att Han kan följa med. hittade ett ställe där nere i underground som var fullt med mat och bakverk. skulle vilja bjuda honom på valfri bakelse imorgon när han fyller år... men jag antar att det är konferans hela dagen och sen iväg till flyget för att åka tillbaka till Tokyo.

kan inte fatta att vi snart ska åka hem igen.

älskar verkligen detta ställe det är så otroligt vackert att var man än står titta bort mot bergen med snöklädda toppar som skyddar staden. tom jag får ro i kroppen att bara sitta och titta ut genom fönstret. det är inte illa.

men jag önskar mig mer västerlänsk mat, kräsmage som man är och så kanske att man förstod språket. de pratar och ropar så mycket när man går förbi eller går in i affärer och man vill ju inte vara oartig på något sätt.

fick föresten japanska pluspoäng idag som kanske kan överbygga de många minus jag säkert dragit på mig.
höll upp dörren för en japansk dam och hennes väninna...oj vad glad hon blev..ojojoj..




liv från Sverige

klockan i Sverige har hunnit bli 01.30 här är hon 9.30 och fortfarande lite för tidigt för att bege sig ut på shopping.
trodde ingen skulle vara vaken så där dax i Sverige men underbara Leylike som det var månader sen jag pratade med sist kunde inte sova. lucky me :)

tänker att det är bra underligt. mina tre bästa vänner har är på väg att få barn och jag har inte sett en enda av dem gravid....vilket betyder att vi inte setts på över 9 månader. skamligt!!

det får mig verkligen att sakna tiden då vi alla bodde i Dalarna och även om vi hade helt olika liv då också efter gymnasiet så fanns det alltid tid för en fika minst en gång i veckan. Café Caal var stammisstället och paj var aldrig fel. för fika betyder inte en kopp kaffe. det betyder kaffe med dopp. även om jag inte rekommenderar att doppa smulpaj men you get the picture.

kanske kanske att jag hinner till Uppsala en helg mellan alla mina projekt och resor så att jag hinner se henne innan hon blir smal som hon säger. hysteriskt kul. 7 feb. det måste jag väl hinna innan?

en resa till att göra.


Japan

Blge över jul

Idre över nyår

Blge en snabbis på vägen hem och fira mommen

Norrköping och jobba en söndag

Linkan tvätta och packa om från skidutrustning till snorkel och cyklop

5:e jan Egypten

1 veckas studier 19:e jan examination på första kursen i skolan

sen...Uppsala.

sen...Ullared i feb-mars

sen..Skottland i April på bröllop.

sen...vara still ett tag och bara vara hemma..


har två vänner som åker utomlands för studier också...och vi är självklart välkomna både till Frankrike och Hawaii.
tåls att tänka på.



nu vill jag ge mig ut på shopping...fortfarande tidigt...














shopping

tack L. vi, jag, ska försöka göra det mesta av tiden som är kvar..

Han är på konferans hela dagarna. eller ja hela dagen igår men det var rätt skönt så att jag fick vila. har kommit på att jag sovit middag varje dag sen vi kom. helt underbart lyxigt. undrar just hur det ska gå när jag kommer hem. då har jag inte tid att sova så mycket.

men idag hinner jag med en liten lur efter min shoppingtur som jag planerar att göra idag. Han åkte just iväg på konferansen. lät så kul när Han sa att han skulle åka till konferansen. vi bor på våning 12 och konferansen är på våning 2. hihi.

så Han är där hela dagarna och jag ska få ut på shopping. imorgon har han sin presentation och så fyller han år också. hektisk dag.

tänkte ge mig ut och leta på ATM så att jag får ut lite pengar och sen antingen ta taxi eller t-banan till någon av alla shoppingställen. finns 5-6 stycken. några underground malls. verkar lite spännande.

vet inte riktigt vad jag är på jakt efter..skulle vara kul att hitta något snyggt till juldagen..sen har jag spanat in en mp3-spelare något som jag letat efter i Sverige men utbudet är inte så stort..här är det stort. det mesta finns i massor.


simbassäng

vart man än går säger en japan något som låter som simbassäng. det är lite smålustigt faktiskt och så bugar man och försöker se lite trevlig ut.

jag har inte alls lagt mig till med det här med japanska för det har visat sig att om man gör det så pratar de på ännu mer på japanska och det är ännu mer omöjligt att få fram något på engelska. Han hade träffat en irländare som bott här i 6 år som berättade att japaner är mycket bra på att läsa och förstå engelska men de pratar det ogärna. så jag kör stenhårt på enbart engelska.

simbassäng så det så.


en bal på slottet

det visade sig att respektive inte var inbjudna till get together i alla fall. tråkigt men samtidigt rätt skönt. de skulle gå till Tv-tornet något som jag är glad att slippa. det värker fortfarande i ryggen fast jag tagit det lugnt större delen av dagen.

sen har jag inte direkt fastnat för det japanska kökets kok-konster.

så nu har jag tillbringat kvällen åt att äta lite middag, titta på CNN för att hänga med i vad som händer i världen. är helt bortkopplad annars. har ingen koll på dagar eller tid. ser på datorn att klockan är 13 hemma..här är hon 21.

har kommit en bit i min läsning och har fått  en karta över Sapporo på underbara engelska och med alla nödvändigheter som shoppingställen, bankomater, tunnelbanor osv. utsatta så imorgon bär det av. känns lite lättare än att som förut hoppa in i en taxi och försöka förklara vad man vill till för ställe som man inte vet vart det ligger eller vad det heter.

så imorgon ska jag besöka en bankomat som tar emot västerlänskt VISA och så ska jag ge mig ut på shopping!!

antar att ryggen får sota för detta de kommande dagarna men vad ska man göra?

promenad

eftersom resesällskapet är på konferans nu de kommande tre dagarna får jag försöka roa mig på egen hand.

hade tänkt åka till stan idag men ryggen gör ont. har därför tagit det lugnt till strax efter lunch.

internetat, läst en av alla mina böcker som jag envist skulle släpa med då jag hade förhoppningen om att läsa en del på planet vilket inte blev av alls. sen sov jag en liten lur.

har lyckats sova lite varje dag sen vi kom hit tror jag :)  somnade på tunnelbanan, på tågen vi åkt, flyget från Tokyo och lite innan middagen. klarar nätterna rätt bra ändå fast jag sover så mycket men vaknar av att det är  för varmt i rummet. hemma sover jag ju med frost på täcket, här går det inte att få ner graderna till minst 18 grader och jag tror knappast att det stämmer heller.


men sen när jag tagit mig en lur var det dags att bege sig ut och leta efter mat. inte helt enkelt.

kom in på en tvärgata efter att ha sett något som hette Family Mart. måste ju vara ett supermarket men det såg stängt ut fast det stod att det var öppet så jag fortsatte min vandring och kom fram till ett stort hus där det gick in och ut en massa människor. av skyltarna utanför kunde jag inte utläsa ett smack så det blev upptäcksfärd.

det visade sig att det var ännu en affär med en massa elektronik och grejs. den här BARA i 3 våningar. så jag vandrade runt bland våningarna och hittade en mp3-spelare som jag blev sugen på. det enda jag kunde utläsa var priset, hur många GB den har och att den ser snygg ut...men det lär väl duga?
måste dock kolla så att den kommer att funka med 220V som vi har hemma och lite annat praktiskt som att den är på engelska och inte japanska..men det var en sony så det ska nog vara okej.

men innan dess lär jag hitta en bank eller en automat som tar västerlänskt VISA. inte helt enkelt..
förstår inte att pengarna flyger iväg här..vet inte vad det är som är så dyrt? iof har vi åkt tåg 3ggr..och jag har betalt en hotellnatt i Lake Toya..kanske det?

hittade en liten matavdelning. en mycket liten sådan. gick raderna upp och ner och studerade utbudet. det fanns inte speciellt mycket man kan slänga ihop på ett hotellrum så tillslut fick det bli snobbens cornflakes men hittade ingen mjölk. en liter juice i någon härlig smak och nötter. kalla det lunch.

hittade även kosmetika avdelningen och kom fram till att detta är nog ett bra ställe för en blekfis som mig att köpa foundation på. så det blev en sådan också för en tokbillig penning och i en mycket hudnära blekfiston. supernöjd! måste nog köpa på mig några innan jag åker hem :)

vandrade vidare och hittade en Shellmack. tänkte att där kanske det finns mjölk och bröd i någon form. det var en annan butik som låg vägg i vägg som hade både mjölk och bröd så jag blev nöjd över min inhandlade lunch.

så nu har jag ätit bröd och cornflakes och druckit juice samtidigt som jag tittat på den helt underbara utsikten över Sapporo. en stad som är byggd mitt emellan alla bergen. helt otrolig utsikt.


ikväll skulle det bli bankett och get together vid Tv-tornet i Sapporo för konferransmedlemar. jag blev tillfrågad att gå med så vi får se när det kan bli av.




Sapporo

det snöar i Sapporo idag. det var helt underbart att ta hissen ner till frukosten och titta ut genom fönstret och se snön virvla ner. jag har verkligen saknat snön.

snö och hotellfrukost. rätt underbart även om jag skippade löksoppan, riset och det andra till frukost och höll mig mer till frukt, croassanter, juice och flingor :)  så västerlänsk är jag.

nu skiner solen något över den vittpudrade staden.


idag börjar konferansen och egentligen hade jag tänkt ta mig en taxi ner till stan och tittat lite men jag tror att jag ska vänta med det tills imorgon för jag har ont i ryggen och det har hängt i sedan strax innan vi åkte. var tvungen att ringa sjukgymnasten och boka en tid när jag satt på tåget på väg till Arlanda. kändes ju inte riktigt riktigt men en tid måste jag ju få och då kan man inte förvänta sig att man ska hinna det på veckan man är hemma sen innan jul. så på måndag om en vecka ska jag dit och se om det är mitt längre/kortare ben som spökar eller vad.

antar att det blir nog mycket knatande imorgon så det kan vara bra att ta det lugnt idag och inte gå så mycket. trist bara för jag är ju ändå i Japan.. men men..passar på att ta det lugnt på semestern också..



handikapp

ordet handikapp ska vara på väg ur ordlistan då det anses ha en negativ klang. men nu kan jag inte komma på vad jag ska ersätta detta ord med för att det ska bli rätt. funktionshindrad funkar inte för det är ingen funktion som hindrar mig. eller? ja det beror på hur man resonerar men går man vidare till funktionsnedsättning som funktionshinder ersätts med då det är en nedsättning i någon funktion och endast blir ett hinder i vissa miljöer ja då går det inte att använda. för inte är det väl så att jag upplever en nedsättning i mina funktioner? nej, inte direkt.

det jag vill beskriva är hur svårt det kan vara att komma till ett så helt främmande land med en helt annan kultur. jag är berest. jag har varit runt i arabvärlden som kan te sig så annorlunda men ändå är detta så mycket mer.

kanske var jag för liten för att inse allt i arabvärlden och jag stod inte ensam i någon situation men jag upplever det ändå som enklare att bo där än vad det är här. jag glömmer lätt att jag levde i en skyddad värld omgiven av västlänningar..och att jag nu är vuxen och upplever en annorlunda kultur helt på "egen" hand.


men Japan är så annorlunda. det är så mycket. Tokyo var galet även om vi inte hann med att se så mycket mer än 1,5 dags vandrande. neon neon neon överallt. skyltar och ropande människor överallt. alla dessa intryck. det är tur att jag inte förstår, att jag inte kan läsa tecken för då hade jag nog aldrig kommit framåt. vad står det på alla dessa skyltar?

jag upplever inte att Sapporo är lika galet. det finns en struktur här. gatorna är mer organiserade även om det inte finns några namn på gatorna. mycket märkligt! inte lika mycket neon och ett helt annat lugn.

sen ställs man inför det här med beteende. Japanerna pratar med oss på japanska och vi förstår ingenting. vi försöker med engelska och till en början kan det gå men så byter de tillbaka till japanska igen och vi förstår inte vad de säger. helst av allt pratar de japanska.

vi bugar och bockar och försöker falla in i mönstret som vi helt uppenbarligen gör helt fel i hur vi än gör.

Han och jag gjorde bort oss när vi köpte tågbiljetter till Lake Toya. våra med resenärer köpte sina biljetter med kort och fick därmed skriva på ett kvitto. vi betalade kontant och när vi fick våra biljetter fattade vi pennan och skrev under. våra biljetter!! haha. kom inte på detta förren vi kom på tåget och insåg att vi har ju åkt tåg tidigare och aldrig skrivit på biljetterna. det gick upp för oss att vi gjort bort oss och den söta kassörskan sa inget för i Japan ska man aldrig tappa ansiktet.

precis nyss ringde det på hotelltelefonen. en japan i  andra änden som ville förmedla ett meddelande jag inte förstod. tillslut kom iron fram i samtalet och det gick upp för mig att det strykjärn vi frågat efter tidigare hade funnits och de ville komma upp till rummet med det. det knackar och en japan säger något till mig som jag inte förstår. vi bockar och bugar och ler ...och ja.

jag är handikappad. jag kan inte de sociala koderna. jag kan inte språket. jag förstår inte vad de säger till mig. jag kan inte  läsa skyltar eller menyer när vi ska beställa mat. har jag tur finns där bilder på maten och chansar på något och hoppas på att det inte innehåller torkad fiskhjärna.

jag fick i uppdrag av Gubben Pettsson att se mig omkring efter en person med AS eller ADHD.

frågan är om diagnoser är sociala konstruktioner eller medicinska. jag tror nog mer på att grunden ligger i det medicinska men att det sociala och kulturella påverkar utfallet. hur pass hindrad man är i sin vardag.

här verkar hälften av japanerna vara lite smått galna, vilken diagnos det nu än är. vi har varit på ett stort elektronikvaruhus på ca 5 våningar med bara kameror, datorer, tvättmaskiner ja allt som går på el. försäljarna står och skriker ut dagens erbjudande och hoppar och studsar där de står och säljer. andra är mer reserverade.

diagnoserna borde finnas här, frågan är hur de fungerar. jag tänker på Tokyo. det är knappt att jag klarar av att sortera alla de intrycken som gatorna ger mig. kanske är det lättare när man föds in i det? vilken betydelse har arv och uppväxtmiljö? när det gäller funktionshinder?

mycket spännande..







vulkaner


regn ute men där uppe ser det varmt ut


vi trotsar regnet och åker linbana


utbrott






senaste utbrottet


så här mkt såg vi när vi åkt linbana upp

tågbiljett tillbaka till Sapporo. det är inte helt lätt att veta...någonting egentligen utifrån denna.



bilduppdatering


karta över Lake Toya. vi bodde längs vattnet med utsikt över ön i mitten med sina kullar.


det här med toaletter är spännande.


stilrena julgranar


fin trädgård utanför hotellet


häftig ljusdekoration nere  i byn

 
tempel i byn


hotellrum vid Lake Toya


traditionell sittning


utsikten


det är viktigt med tofflorna. inga skor på rummet och särskilda toalettofflor.


man blir vig av att sitta på golvet. inga tofflor på mattan!!




toaletter

har hittat lite olika variationer av det här med toaletter.

på första hotellet i Tokyo kom vi i kontakt med det här med olika knappar för att spola rumpan på olika sätt.
var tvungen att testa bidé funktionen och jag måste säga att det var inte helt jätteotäckt. kanske vi i Sverige borde ta efter? ljummet behagligt vatten.

fast å andra sidan har jag stannat där. inte provat fler gånger fast nästan alla toaletter har den funktionen.

nästa hotell som även är det hotell där vi är tillbaka till idag har en annan praktiskt funktion men den skrämmer mig lite. toalettstolen är behagligt varm men varje gång man sätter sig ner tror jag att den ska vara het och att jag ska bränna mig. har ännu inte vant mig vid detta.

igår var vi vid Lake Toya och innan vi fick checka in på hotellet fick vi nöja oss med att använda toaletten i lobbyn. första båset var ett hål i golvet. andra båset ett hål i golvet jag och började fundera över hur jag skulle göra nu. tredje båset var en robotstol med funktioner. så jag slapp prova hålet i golvet och huka.

på rummet fanns den vanliga robotstolen med funktionen att när man satt sig började vatten rinna och det skvalade. lite svårt att avgöra vad skvalandet berodde på och om man var klar eller ej. toalettofflor var ju också inkluderade.

märkliga saker.


Lake Toya

vi har precis återvänt till Sapporo efter att ha varit vid Lake Toya över natten.

vi åkte med tåget igår morse. vandrade runt lite och tittade på sjön och bergen. hotellrummet var traditionellt inrett. vi fick inte ha skor på oss på rummet utan istället fanns där tofflor till oss. det fanns även tofflor inne på toaletten så man skulle byta när man gick in där. första delen av rummet hade två sängar. vidare in var det upphöjt och där fick man inte ha tofflorna längre då det låg speciella mattor på golvet och man skulle även sitta på golvet vid ett lågt bord och äta.

maten serverades på rummet. jag avstod från kvällens delikatesser som bestod av bla torkad fiskhjärna.
jag kan längta lite efter normal mat som man vet vad det är. för det är inte alltid man vet vad det är man äter. allt är men massa tecken.

på taket av hotellet fanns baden. där finns också strikta regler hur detta ska utföras. jag avstod då män och kvinnor inte badar tillsammans och jag är den enda kvinnan i sällskapet. männen gick dock och badade. innan badet skulle det tvättas nogrannt. sen skulle det badas men även efteråt skulle det tvättas nogrannt på ett speciellt sätt.

idag har vi åkt linbana upp för att titta på utsikten och vulkanen som finns i området. den var senast aktiv 2000.
tyvärr var vädret dåligt och det regnade för att sedan övergå till snö så vi såg inte så mycket.


nu är vi tillbaka i Sapporo. vädret är några plusgrader lite mulet men solen har visat sig en stund också. när vi var i Tokyo hade vi perfekt väder 12 grader varmt och solsken.


återkommer med bilder.. ska slappa lite innan det blir leta på mat.







distrikt och Sapporo

vi for iväg till elektronikdistriktet och vandrade runt. hittade ett gigantiskt hus som innehöll allt du kan önska och till bra priser. för min del blev det endast att prova på en massageplatta och fick ryggen bankad. mycket skönt  efter att ha vandrat runt.

sen var det dags för lunch och vi hamnade på ett mysigt ställe med sushi. första gången som jag verkligen provar sushi. har smakat en gång tidigare men bara en bit. well... sushi är nog inget för mig. kombinationen kall omelett med kallt ris var ingen höjdare. biten med räka var dock mycket godare men inget jag kommer att längta tillbaka till.

sedan for vi vidare med taxi till köksdistriktet. det skulle inhandlas globalknivar en beställning från Sverige.



tokyo by day








sen hann vi inte med så mycket mer för vi skulle tillbaka till hotellet och hämta våra väskor och så till en annan flygplats än den vi kom in på. flyg vidare till Sapporo där vi är nu.

har nyss varit och ätit här i Sapporo på ett roligt ställe som bestod av ett högt hus med flera våningar full med restauranger. vi hamnade på potato circus. mycket konstigt namn och vi åt ingenting med potatis. istället blev det att vi beställde in en massa olika kött och grönsaker som vi sedan stekte själva på en hotplate i mitten av bordet och alla kunde ta vad de ville ha.



mat



Sapporo by night



utsikt från hotellrummet. vi bor på 11:e våningen


dags att sova nu. ska upp tidigt imorgon igen för att checka ut än en gång och ta tåget mot kusten där vi ska bo på en resort och bada i en vulkan med mera.  kommer bli nice.

Tokyo bilder



Lost in Translation övergångställena. Verkligen ALLA har paraply.



neon neon neon. nog för att jag är berest men aldrig har jag sett något liknande.
att vara i arabvärlden är något helt annat. spektakulärt på sitt sätt.



vårt lilla lilla hotellrum. mycket mysigt och fräscht.



lite ont om plats. men det mesta ryms på soffan.



duschen bredvid badkaret. mysigt och praktiskt.



robottoaletten känns mest som en fotölj



man kanske skulle testa någon finess? kanske börja på low och sedan öka :)



utsikt från fönstret. underbart väder.

Tokyo kväll 1

vi fuskade igår och sov två timmar när vi kom till hotellet. men efter att ha varit mer eller mindre vakna under 24 timmar så behövdes det. för mitt humör behövdes det verkligen.

så vi sov. duschade och tillslut mötte vi upp med E. en av kollegorna från universitetet. hans flickväns kompis bor här sedan i april så hon var med och beättade om allt som finns att se. det är verkligen mycket och tiden här är alldelens för knapp.

så ut från hotellet och mötte verkligen Japan. hotellet är som de flesta andra hotell men ute på gatan möter vi enbart Japaner vart vi än går, det regnade så varenda en hade paraply vilket vi inte hunnit skaffa oss. en sak till som skiljde oss från mängden. fick råda bot på det efter middagen.

roligt att gå runt och försöka hitta ett matställe. allt är tecken på japanska men på vissa ställen finns bilder vilket underlättar men man har ändå ingen aning om vad det är i rätten egentligen. blev inhovade av en man på gatan som rekommenderade sitt lilla kryp in med grillat. vi kom in och satt oss. vi fick varma handdukar och började titta på menyn. det var mycket kroppsdelar. chicken shoulder, cow stomach osv. efter ett tag bestämmer E att nej det verkar vara lite väl magstarkt och en snabbmatsrestaurang så vi lämnar stället och börjar leta igen.

hittar ett ställe med bilder och hittar något som kan passa. det blev en bricka med rätter. dumplings, fläskwok, misosoppa, grönsaker och ris.

sen trodde ju jag att äntligen skulle jag få sova ut ordentligt. klockan var ändå 22 lokal tid så det kändes rimligt.

men nej. sova kan man göra sen. i Sverige eller något så vi letade oss fram till tunnelbanan, löste kort och åkte iväg till den stora korsningen som finns med i filmen Lost in Translation. en rolig korsning där antingen bilar kör eller så har gående grönt och man kan korsa korsningen hur man vill. människorna bara börjar gå runt.

träffade M som också kommer från universitetet och Greven som bor här sedan 12 år tillbaka. hamnade på en irlänsk pub där det dracks öl och tjoades tills vi äntligen kunde ta en taxi tillbaka vid 01.30 tiden.

enormt trött.

men sova skulle det inte få göras. klockan 8 skulle vi ses för frukost. hmm. hur många dök upp för frukost? vissa hade gått ut igen efter att vi hade kommit till hotellet. men jag och Han var "vakna" och åt frukost som planerat klockan 8.
jag hade ändå inte kunnat sova mer för även om jag ändrat på temperaturinställningen så är det ingenstans i närheten av de 17 grader jag ställt in. det är kokhett i rummet och jag som sover med frost på täcket hemma. kokar.

så nu har vi ätit frukost. vädret är helt underbart. blå himmel och sol. vi packar om väskorna för i kväll flyger vi vidare till Sapporo där vi ska vara fram till onsdagen då vi flyger tillbaka till Tokyo innan vi flyger hem igen under torsdagen.

men innan vi flyger ikväll ska vi ut på shopping i köksdistriktet och elektronikdistriktet. se om vi hittar några fynd.


resa och jetlag

kom inte i säng igår kväll förren vid 23 tiden. måste ha varit resfebern som höll oss vakna. jag brukar annars kunna gå och lägga mig vid 22.

klockan 5 imorse ringde väckarklockan och det var dags att röra på sig. packa i det sista i väskan och försöka pilla i sig lite frukost.

06.25 tog vi bussen ner till stationen och så vidare på tåget mot Arlanda. hann inte mer än sätta oss på tåget förren min far ringde. kollade av att allt var okej och gav några resetips. som om jag inte varit med förr ;)

jag skulle försöka hålla mig vaken på tåget de nära tre timmarna det tog att ta sig till Arlanda men det var kört redan efter Kolmården.

allt gick bra på tåget och incheckning på Arlanda. självservice som överallt nu för tiden.

 

delade på en otroligt dyr räkmacka och tittade på plan som lyfte och landade. passade på att ringa momen också. alla försäkringar lämnade.

så var det dags att gå ombord på flyget till Köpenhamn. hann inte mer än sätta mig på planet förren jag sov. innan de lyfte! sov hela timmen och vaknade när vi skulle landa i Köpenhamn. smidigt och bra.

så vi åt lunch i Köpenhamn och strosade runt lite. när vi började närma oss avgång och vår gate såg vi allt fler japaner.

kom ombord på planet och kunde konstatera att en del har hänt med långflygningarna sedan jag sist flög långt. nu fanns där individuella tuchscreens vid varje säte för att välja film, spel, flyginfo och bilder tagna från flygplanet rakt ner eller rakt fram. synd bara att det var så molnigt på de flesta ställena men lite berg hann jag se.

 

flygresan var lång. 10 timmar. 10 timmar på en yta av 1kvm. jag är imponerad över att jag hållt mig på en och samma fläck så länge. jag gillar inte att vara begränsad annars men där satt jag. lyckades sova till en början och fördrev 2 timmar av 10..sen var det segt. fick en otrolig huvudvärk som inte ville ge med sig vare sig efter intag av massor med dryck eller massage. tillslut släppte det när jag fick lägga upp benen och blodet cirkulerade lite.

middagen åt vi över Helsingfors och eftersätten avnjöts många mil norr om St Petersburg.

 

att komma till Japan är en upplevelse. i alla fall för en skummis som jag och alltid lyckas fastna i kontroller. får alltid ta av mig skorna och massa annat roligt.

 

det började med att jag fastnade i passkontrollen. vi hade ingen bläckpenna så vi hade fyllt i våra inresekort med blyerts. det funkade utmärkt för honom att ta sig in men inte för mig som fick skriva om allt igen. sen var jag så trött och förvirrad då alla pratar snabbt och osammanhängande och viftar på engelska och förstod inte att jag skulle avge mina fingeravtryck samtidigt som de skulle ta kort på facet. måste se bra rolig ut på det kortet. zombie.

kom igenom kontrollen. då kom nästa nerv. det cirkulerade hundar bland bagageutlämningen. jag har verkligen inget att oroa mig för men tänk om hunden skulle markera. lätt att man blir lite nipprig. men hunden passerade och jag kunde andas ut haha.

hämtade väskan och nästa anhalt. tullen. jag hade ett gäng bananer i väskan i fall att man skulle bli hungrig...närmare 8st för jag kan ju också överdriva.

så jag trodde att jag skulle få hala fram mina bananer och överlämna dem men han frågade något och vinkade bara.

 

puh. inne i Japan. äntligen. det gick.

 

hittade stället där vi skulle köpa tågbiljetter. när vi står där och dividerar kommer två unga poliser fram till oss och gör klart för oss att de är poliser. pekar på brickor de ha där det står polis. de vill se våra pass. okej halar fram passen. den unge polisen försöker uttala mitt namn vilket inte går något vidare. sen vill han fråga  mig om något men engelskan är försiktig och inte så bra så jag ursäktar mig och säger att tyvärr jag förstod inte vad han menade. varpå polisen rodnar och inte vet riktigt hur han ska förklara. det visar sig att han ville skriva ner mina uppgifter och mitt passnr. ingen aning om varför men okej och så tittar han på det klistermärke jag fått i passet.

sen får vi gå.

vi köper biljetter till tåget. det är en historia det också. på biljetten kan vi endast utläsa 4  14 och A.  resten är tecken. han som säljer biljetterna berättar  att vi ska ta vagn 4 och plats 14A. okej vi är med men missar vilken plattform vi skulle ta. men genom att titta på biljetten och jämföra tecken och även läsa den engelska som finns på en del skyltar lyckas vi ta oss fram till tåget. tur att vi inte chansade och tog det tidigare tåget.

väl på tåget kom tröttheten över oss igen. tillslut tänker jag att äh..nu struntar jag i det här. jag är i Japan nu sover jag. så jag sover. vaknar upp efter vad som känns som en evighet och ser att också Han sover och vi vet inte vart vi är. vi hade dock inte missat vår station.

 

kommer av tåget. ska försöka få tag på en taxi för tröttheten är fortfarande överhängande och allt är stort och mycket här och det regnar så att leta sig fram till hotellet per fot genom att fråga känns inte som ett alternativ.

lyckas få tag i en taxi. den förste vill inte prata engelska gärna men den andre slår i en karta och säger att han kan skjutsa oss. taxibilarnas dörrar öppnas automatiskt för oss. nice.

kommer fram till hotellet. UNDERBART!! efter nästan 24 timmar på gång.

de första vi träffar i receptionen är ett par med en dotter några år yngre än oss som rest runt i Japan med tåg och rekommenderar det. kollar vädret och nyheter i Sverige och så visar det sig såklart att dottern läser ekonomi på liu. såklart eller hur. vi var föresten de enda vitlingar de sett sen de kom..  ja och jag är ju vitast av alla.

 

lyckades förhandla mig till två timmars sömn i den gosiga sköna underbara mjuka varma sängen. kom knappt upp men har duschat och nu är det snart ut och leta på en bit mat tillsammans med universitetskollegerna som vi ännu inte träffat. sen ska jag sova igen. sova sova sova. så gott det ska bli.

imorgon flyger vi vidare till Sapporo för några dagar där och konferans. det ska också bli bad i en vulkan.

 

lovar att kameran ska fram och fota allt möjligt roligt. toaletten vår är en riktig robotmodell..inbyggd dusch och annat kul.

 

 

 


kväll

kanske T. kanske.


produktivdag.

har postat alla mina kuvert och paket så nu är de off. tjänat lite kosing på mina auktioner, blivit av med fint skrot och inväntar svar på mina frågor till examensuppgiften.

my work is done.

fikat på stan med Alfons. mysigt. gått i affärer och gjort några inköp. hittade en halsduk, en mössa, en väska och strumpor. check, check, check från min lista. öronproppar och alvedon.

har kommit på hur underbart det är med öronproppar på flyg..speciellt lågprisflygen som jag tror har en högre ljudnivå än övriga flyg eller var det så länge sen jag flög dyrt?

fortfarande inte packat klart än...väntar på mat och nya krafter innan det blir dags att fara runt hela stället och riva runt efter praktiska saker att ta med.

har inhandlat matsäck också. och tidningar.



JAPAN!!!!!

dan före dan

här händer det grejer. ojojoj.

har börjat packa, har fixat alla mina saker som jag måste posta idag. tre kuvert och ett paket.

har tillbringat en halv evighet i badrummet med att putsa och feja..mig själv. det skulle visst bli japanskt bad så det var bäst att måla tårna i en glad rosa nyans. förberedelserna är många :)

nu lär jag göra lite lunch av något slag innan jag ska möta Honom på stan. sen blir det Alfons för hela slanten..

packa mer ikväll och stupa i säng för imorgon ÅKER VI!

lunch i Köpenhamn.


sömntuta

från att ha sovit lätt och kommmit ihåg alla mina drömmar verkar det som att jag blivit en riktig sömntuta. eller så passar jag på för att jag kan. det har inte varit så mycket skola denna veckan. idag är jag helledig och det behövs.

så nu har jag lyckats vakna något. dags att köra igång dagen.


RSS 2.0