work it

tisdag. har ingen som helst koll på dagarna känns det som när jag är hemma så mycket. är hemma i stort sett 5 av 7 dagar i veckan nu när det är examensarbete.

höll på att glömma av att jag ska upp tidigt och iväg till jobbet imorgon :) tur att min kollega M ringde och pratade lite så att jag kom ihåg att jag ju ska dit och inte som ibland såhär på vintern, dra på mig en mössa och gå med trollet till förskolan till 8.

studierna har lossnat lite idag. har ett grovsyfte att arbeta utifrån. mitt tidigare syfte behövde förstärkas för att det var lite svagt i förhållande till yrkesrelevansen. för allmänpedagogiskt.
läs och skriv har kommit igång, härligt att ha en text att jobba utifrån.

känner dock att detta skapat spänningar i kroppen och jag hoppas att jag kan komma iväg på ett pass ikväll. vet ännu inte vilken tid svärmor kommer. 18.00 är det pilates på schemat för kvällen. känns som ett perfekt pass för min ömma kropp. ryggen kommer knaka. men som sagt, det beror på när barnvakten kommer.

i övrigt tänkte jag att trollet och jag skulle göra ett nytt försök att komma iväg till tygaffären idag. är bra sugen att ta mig hela vägen ner till stan också då JC ska byta ägare och de har utförsäljning.. jag behöver verkligen ett eller två par nya jeans. byxor är en bristvara både för mig och trollet för tillfället.
men att prova jeans är en pers i säg och med ett troll? kanske inte helt lyckat..

vi får se. tyg först i alla fall.

nu åter näsan i boken.

semla

kreativiteten fick vänta på sig.

efter hämtning på förskolan åkte vi till U för att leka och äta hembakta semlor. första semlan för i år och gott var det!
men jag tror bestämt att trollet sovit dåligt på förskolan idag för redan vid 16 var det inte så happy längre.
hem till kaninen och nappen och så gosade vi ner oss framför Pippi som blivit en stor favorit. Pippi på de sju haven ska det vara.
skönt så jag somnade nästan på soffan och höll på att glömma av kalkonpajen i ugnen men som tur är kan inte trollet sitta still och se på film mer än 20 minuter så vi fick middag i oss också :)

nu är det egen tid resten av kvällen. målar tånaglar och siktar in mig på Familjen annorlunda.

solen i ryggen

sitter med solen i ryggen. funderar över examensarbetet och vart jag ska hugga in idag. väntar på mejl så att jag kan få boka upp mig på två möten, ett med min PT och ett för att få lite ny inspiration till examensarbetet. tror bestämt att jag sitter lite fast. dags att samla tankarna på papper.

efter dagens studier tänkte jag ta trollet på en promenad och besöka en tygaffär. är på jakt efter tyg till hennes rum, men det är inte det enklaste att hitta.

måste planera maten till kvällen också och förbereda. i torsdags när vi hade ensam kväll, trollet och jag var det ett trött och hungrigt barn som drog i byxorna. som tur var placerades hon i sin stol för att invänta maten - otur för mig var jag lite för snabb med pastakastrullen och hällde hettvatten på foten.
jag antar att det är det här som är det riktiga livet som Fredrik Lindström syftar på i sin bok med samma titel. När börjar det riktiga livet?  :)

tänker på det. det här är det riktiga livet. det som är just nu. studiekramp och solen i ryggen som värmer.

några försök

ger mig på några försök att vara kreativ. kläcker idéer och försöker samla material. det sistnämnda är inte helt enkelt. hittar inte det material jag söker. så vi letar vidare.

i helgen har vi försökt oss på en loppisutflykt som gick på tok. vi hittade inte fram. istället hittade vi två andra ställen men inga fynd.

vi fann äntligen filmen Hur många lingon finns det i världen?. har du inte sett den, se den!
underbar film om varför alla ska lära sig knyta skosnören. att alla kan vara kreativa på olika sätt.

i våra reflektioner efter filmen kom vi fram till att vi har kreativitet men inte talang. vi kan inte måla tavlor eller sjunga men det finns annat vi kan göra.
funderade också över min yrkesroll, relationer som skapas och balansgången.

idag har det varit pulkaåkning på förmiddagen. det gick inte så bra. mamman fick dra både upp och ner. nog sliter vi på pulkan alltid.
på eftermiddagen har det varit simning och till kvällen blir det städning.

Han ska göra en trip till Göteborg i veckan och jag ska få barnvakt av svärmor och ev. svägerskan.


i sakta mak

livet går fram i sakta mak för en gångs skull.

jag kliar mig i huvudet över examensarbetet som jag äntligen börjat komma igång med. litteratursök och mängdläsning har påbörjats. syftet är dock inte helt spikat vilket gör att tankarna virvlar runt. jag tror jag får spika i en spik snart för att lättare behålla fokus.

trollet verkar komma ut på andra sidan av sin förkylning och oroliga nätter. två riktigt bra nätter har vi haft nu. back to normal.

vi försöker ta tillvara på den lilla lilla vinter vi har. snön här nere täcker knappt marken men vi sliter pulkan i backen ändå. i tisdags eftermiddag fick vi sällskap av U i backen. njuter av deras sällskap och knasigt storslagna planer :)
ser fram emot en kommande loppis tur.
funderade mig fram till att jag behöver finna ramar att måla gula till trollets rum. liva upp med lite mer färg. fick mina förstoringar igår, helt underbara.

träningen går stillsamt framåt. igår blev det en pw till och från hallen för ett morgonpass i yoga 07.00. lite tidigt kan tyckas men oj så underbart. tyst och lugnt i hallen, i studion var lyktor tända, ljuv musik och dämpad belysning. vi fick gå in i oss själva, tänka över vår andning och göra några enklare rörelser, avslappning och meditation. me like!

alla styrkepass och konditionspass med fart och fläkt men ett avslappnande yogapass då och då är nog inte helt fel att bryta av en stressig vardag med. detta var kundaliniyoga.

ja och nu går vi mot helg!

bröd

jag förstår inte dietar där bröd ska uteslutas. utan bröd kan jag inte leva. bröd på morgonen är ett måste. men det är inte alltid så gott. jag har för länge sen tröttnat på alla varianter i affären som lovar både det ena och det andra, men sällan är speciellt gott.

har äntligen kommit igång och bakat mitt eget bröd. det blir så gott, tar lite tid men är inte ett dugg svårt. jag vill behålla en söndagsrutin som går ut på att börja dagen med att sätta en deg som jäser medan familjen äter frukost, duschar och allt annat en söndags morgon kan innehålla.

jag gör bröd utifrån ett recept från arla.. Lata grahamsrutor:

Ingredienser

30 st

50 g jäst
5 dl ljummet vatten, 37 grader
25 g Svenskt smör från Arla
1 1/2 tsk salt
2 msk honung eller sirap
250 g Arla Köket Kesella® kvarg lätt
2 dl grahamsmjöl
12 -13 dl vetemjöl

Gör så här
Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt rumsvarmt smör, salt, honung, kvarg och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Jäs under bakduk ca 40 min. Sätt ugnen på 225 grader. Stjälp upp degen på bakplåtspapper i en långpanna. Strö över lite grahamsmjöl och platta ut degen så att den täcker plåten. Skär degen i rutor med en vass kniv. Låt degen jäsa övertäckt ca 20 min. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Låt brödet svalna på galler under bakduk.


Detta har jag varierat utifrån det jag har hemma. Första gången jag gjorde brödet var det för att vi hade slut på det mesta hemma och tänkte göra en storhandling dagen därpå.. Så jag använde torrjäst som är bra att alltid ha hemma för man vet aldrig när andan faller på. Vi hade ingen kesella hemma så det fick bli creme fraiche istället.
Idag hade jag inget grahamsmjöl kvar då jag bakat upp allt men tog istället dinkelmjöl. Tänkte prova med råg framöver och kanske smaksätta med anis och färnkål.


Njut av hembakt varmt bröd där smöret smälter :)

ett år

nu har vi snart hunnit bo här i ett år. hjälp! plötsligt börjar jag se alla provisoriska lösningarna som vi har här och var.
usch, så vill jag verkligen inte ha det.

men frågan är om och hur vi ska åtgärda det? jag vill verkligen inte bo kvar här med hälften av våra tillhörigheter på vinden som vi inte får plats med i lägenheten och iskalla golv.
ska vi då investera en liten trivselpenning eller hålla ut? tills när?

ja ett litet ryck fick jag ändock. slängde två blommor som såg för taskiga ut och köpte mig en ny.
försökte byta gardiner i sovrummet men det blev ännu mer fel, inte rätt färg och inte heller rätt print för rummet.

har beställt förstoringar på trollet av kort jag hittade i telefonen som går precis i samma färgskala som hennes rum. ett rätt i alla fall :)


nej inredning får nog lämnas åt drömmarna ett tag till.. moodboard nästa!

sjukstuga

lugn och ro och allt är lite upp och ner.

vi har haft sjukstuga här under veckan. efter att ögonen varats igen förra veckan kom febern på lördagen och höll i sig under veckan.
jag känner av lite förhöjd temp och liksom Han har vi båda lite ont i halsen. ingen av oss har varit dundersjuka men ändå lite hängiga.

så nu har vi varit hemma en evighet känns det som. jag har varit hemma sen fredag lunch med trollet. men idag äntligen kunde hon gå till förskolan även om det är fredag och bara en dag kvar på veckan. men ohh så hon behöver få träffa andra barn och leka av sig lite. när jag nämde oaaa och lllliiaaa i morse så var hon på och ut genom dörren.

själv har jag studiedag även fredagar nu för tiden då jag ska börja jobba 1 helg/månad.... men idag får det bli soffläge.
helt underbart efterlängtat. veckan har verkligen gjort att vi fått stanna upp, bara vara här och nu.


sjörövare, traktorer och illlaa

det är mkt snack här hemma.. det är en salig blandning mellan sjörövare, traktorer eller bussar och illllaa och ooaa.

trollet har under sjukdomsperioden fått se Pippi på de sju haven...och lärt sig sjörövarsången hohoo... minns inte alls hur den går men hon vet! sen är det traktorer och bussar som vi ska spana på utanför fönstret. traktorer ser vi kanske inte så många av men bussen går förbi med jämna mellanrum.
så saknar hon nog vännerna på förskolan för hon pratar om illlaa och ooaa.. Olivia och Noa..hon pratar också om E eller iiiiaa där hemma.

och när det blir bättre

och när det blir bättre så blir det bra. två vändor fick vi gå upp inatt, en var..men sen blev det sovmorgon till strax innan 9.
trollet och jag är hemma då jag egentligen har litteraturstudier eller PM revidering idag och inväntar att nya kursen examensarbete ska börja nästa vecka. 1 termin kvar!


I could just sleep

jösses så trött jag är. konstant.

trollet sover oroligt. blockad i näsan och gnager på nappen så fort hon får chansen. idag har hon inte alls varit på humör. Han fick hämta henne på förskolan i onsdags eftermiddags då ögonen klibbade igen, förkylning kom på det och idag toppades det hela med en liten feber släng på 38 grader och dåligt humör.

hon hostar, jag vaknar, hon pratar i sömnen, jag vaknar, hon sparkar i sängkanten, jag vaknar.. så håller jag på om nätterna. provade med öronproppar inatt, klockan 2 hade de ramlat ur och jag gick för att leta nappar i mörkret.

skönt att man ändå vet att det är en kort period och att det går över på ett par dar.

veckan i säg har varit hektiskt. jobbade övertid i onsdags och kom inte hem förren 22.30, mat och sova några timmar innan det var tillbaka igen.
så torsdagens träning ställdes in, istället spenderade jag kvällen hemma med att somna på soffan 19.30.

igår fick vi avboka en av helgens middagar för sjuklingen. idag är enbart Han iväg på helgens andra middag som är med kollegorna från universitetet som tackar av deras utbytes doktorand. kanske ska passa på att somna tidigt, även om det är lördag?


bodyvive

svettig, helt slut och träningsvärk i armar och rumpa är att vänta.. men nej. jag tror inte att detta var ett pass för mig.

började med kondition och när liknelserna drogs till areobics hela tiden då visste jag att det inte var min grej. studs hit och dit, fram och bak, upp och ner, på med armar och glöm inte andas! klart jag glömmer andras när jag gör allt för att hänga med i korregrafin som ändras så fort jag lärt mig ett steg. tvära kast är inte mina pass.

jag hinner inte fokusera på tekniken och vad det är jag ska få ut av steget eller rörelsen. visst krävs det tålamod och några gånger för att lära sig... men det är inte jag. jag är rastlöst. då passar de statiska passen bättre där fokus ligger mer på att öva in teknik från början.

men som sagt..alla träningspass gills och så även detta.

premiär!

dagens träningspass blir till att prova på bodyvive som har premiär på C-hallen idag. ska bli spännande.
det ska tydligen handla om det här:

"Perfekta kombinationen av kondition, styrka & balans. BODYVIVE® är ett pass som ger dig bra konditions- och styrketräning utan hopp. VIVEboll och gummiband som redskap hjälper till att aktivera bålen och träna hållningsmusklerna, samtidigt som du kan anpassa belastningen efter din egen träningsnivå. En timmes träning till musik från 70- 80- och 90-talet."

jag behöver både styrka och kondition, balans har jag alltid haft rätt bra men det är en färskvara som inte tränas så ofta. vi får se hur det går.


snurrig

snurrig i huvudet efter att ha lämnat studierna därhän.

funderar på vad jag ska göra nu? har en timme innan jag ska hämta hem trollet. mer studier blir det inte.

blitt är blitt

sitter i en röra av papper och böcker. jag har studerat igen. nu är jag färdig. jag tog det beslutet efter att ha vridit och vänt och ändå känns det inte bra. men det är liksom försent.

hermeneutisk eller fenomenologisk? ingen aning. skulle säkert bli fel vilket som. tematisk analys i alla fall.

jag tror jag börjar bli riktigt skoltrött nu. är det för att målet är så nära. lika nära som sommaren.

ja men det kan väl inte bli mer en helt fel då.

veckan som gått

onsdagens träningsvärk höll i sig och var om möjligt snäppet värre på torsdagen. det blev INTE dubbla bodypump-pass denna veckan. jag hade nog kommit ner i knäböj men inte opp igen. istället blev det iskalla och råa pw på arbetstid. oj som jag gått denna veckan.

kom hem på onsdag kväll helt stelfrusen. avskyr den kalla fuktiga och råa luften här nere som kryper sig in i märg och ben på vintern. två filtar och varm choklad kunde knappt tina upp mig igen.

på fredagen tog jag ledigt. 2,5 timmes arbete utan speciellt mkt att göra på kontoret förbyttes mot städdag hemma och så kom familjen J på "julgransplundring". barnen lekte och vi åt middag och skvallrade.

på lördagen kändes det som söndag. härligt med en extra dag. Han samlade ihop julsakerna och slängde ut granen, jag jagade barr med dammsugaren.
jag har fått ner några rader på mitt PM och ska nu fortsätta med det.

eftersom vi fick hela 2 cm snö igår kväll så är Han och trollet ute i pulkabacken innan de andra barnen vaknar och har åkt sönder allt.

pigg av träning

första passet för det här året är avklarat och träningsvärken har hittat kroppens alla delar efter bodypump-passet igår. 

det sägs ju att man blir pigg av att träna, men är det inte lite överdrivet att vakna och vara klarvaken 04.50. hoppas att träningen ger energi också för jag ska jobba till 19.15 ikväll..

vinden viner i knutarna och regnet slår mot fönstret. ä bint bättre.


en annan sida

jag har verkligen vaknat på fel sida sängen idag. kanske inte så konstigt då jag drömde att jag åkte tåg mot Norge men hamnade i Saudi. blev lite fel.

känner att mitt bokade bodypump-pass kommer passa perfekt ikväll. ta ut irritationen i vikterna och köra slut på armarna. lär inte vara så svårt. men efter några styrkepass för armarna så har vi rätat till det.
måste lista ut vad jag ska köra för pass på torsdag också. hittills ligger inga lockande pass ute. ett till bodypump vore lite ambitiöst. det får bli gymmet och fokus på kondition. nästa vecka ska jag checka av mitt delmål :)


deadlines

deadlines deadlines..
 
det är bara att jobba på.

kan bocka av min bokrecension nu i alla fall och invänta de extra shoppingbidraget. och troligen en ny bok. har fått en stadig leverans av böcker sedan jag började. 2-3/år brukar de skicka. det räcker gott när det finns annat att pyssla med.

sysslar annars med mitt PM där motivationen istället skjutit i höjden och uppfinningsrikedomen sprudlar över vägar att gå.. raderna kommer ner i dokumentet också.

men det är också press med deadlines..

nytt år

nu har vi gått in på det nya året och sista dagen på ledigheten. imorgon går Han tillbaka till jobbet och på onsdag är det min tur.
det känns som om vi varit lediga länge även om det bara är 1,5 vecka men jag skulle kunna vara ledig lite lite till.. det hade inte gjort något.
vi behöver inte längre jobbet för att hålla rutiner, ett barn fixar det så bra. lite lagom sovmorgon sådär till 08.30 och frukost i magen på en gång. lunch och middag på utsatta tider och däremellan massor av lek och bus.

startade dagen med ett zumba-express pass i vardagsrummet. saknar att komma iväg på träningen när vi varit bortresta, det har mest blivit vardagsmotion och alldelens förmycket mat. så nu återgår vi till träning igen. 2 dagar i veckan året ut.


RSS 2.0